Thursday, February 2, 2023
23.6 C
Brunei

-

Menelusuri sejarah dan sains bunyi

TOKYO – Sama ada bunyi bising suasana terbuka bandar yang sesak atau muzik pada headphone, kebanyakan orang tidak dapat mengelak daripada mengikuti persekitaran pendengaran mereka.

Sepanjang zaman, ramai yang telah cuba merakam dan mengeluarkan semula bunyi, dan bagi mereka yang ingin tahu kompilasi penyelidikan dan peralatan sedemikian menanti di Muzium Sains Bunyi.

Institut Penyelidikan Fizikal Kobayashi membuka muzium pada tahun 1999 untuk membantu memperdalam pemahaman orang tentang bunyi melalui sejarah penyelidikan.

Muzium tersebut mempamerkan sekitar 300 peralatan yang kebanyakannya terdiri daripada barangan yang didermakan, serta koleksi peribadi bekas Pengerusi Mitsuyasu Yamashita.

Kategori itu termasuk ‘peranti untuk mengukur dan menganalisis bunyi’ dan ‘perakam dan pemain balik bunyi’.

Bongkah kuil berbentuk ikan, sepanjang 80 sentimeter, digunakan sebagai alat pembunyian. – ANN/The Japan News
Fonograf yang dikatakan dari keluaran tahun 1903. – ANN/The Japan News
Penganalisis bunyi yang dibuat oleh Rion Co. untuk menganalisis frekuensi bunyi. – ANN/The Japan News

Pameran awal menampilkan variasi fonograf iaitu sejenis peranti yang memungkinkan untuk merakam dan memainkan semula bunyi yang diperkenalkan oleh Thomas Edison pada akhir abad ke-19.

Muzium itu mempunyai model 1903 yang dihasilkan secara besar-besaran yang dilengkapi dengan jarum yang mengesan alur terukir pada tiub lilin silinder.

Fonograf itu sepatutnya berfungsi, tetapi pengunjung dilarang mengendalikannya.

Peralatan lain yang dipamerkan menunjukkan bagaimana media rakaman telah berubah selama bertahun-tahun, daripada rekod vinyl kepada pita magnetik.

“Orang pada masa lalu telah melalui banyak percubaan dan kesilapan untuk (merakam) bunyi. Saya harap pengunjung dapat merasainya,” kata Shinichi Kuramasu dari institut itu.

Digunakan sebagai pemeriksaan cap suara dalam penyiasatan jenayah dan kajian panggilan haiwan, penganalisis suara Siri SG diperkenalkan sebagai peralatan audio yang jarang ditemui.

Pengeluar alat pendengaran terkemuka Rion Co., yang berasal dari Institut Penyelidikan Fizikal Kobayashi, merupakan syarikat Jepun pertama yang mengeluarkan peralatan audio dan membawanya ke pasaran Jepun pada tahun 1960.

Sehingga itu, sebuah syarikat di Amerika Syarikat telah menjadi satu-satunya pembuat peralatan sedemikian di dunia.

Sebuah dinding di muzium menampilkan kronologi acara-acara berkaitan akustik sejak tahun 1600an.

Detik dalam garis masa termasuk pengesahan kesan Doppler dan proses bagaimana tiub vakum muncul.

Muzium tersebut merangkumi sejarah percubaan berulang manusia untuk menukar bunyi kepada beberapa bentuk kekal.

Institut Penyelidikan Fizikal Kobayashi, ditubuhkan pada tahun 1940, terutamanya menyelidik bunyi dan getaran.

Pada tahun 1944 ia menubuhkan Kobayashi Riken Seisakusho, pendahulu Rion Co., yang mengeluarkan dan menjual alat bantu pendengaran, alat pengukur bunyi dan getaran serta peranti lain. – ANN/The Japan News

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -