Friday, December 2, 2022
30.8 C
Brunei

-

Menelusuri sejarah kisah lampau Vietnam

Oleh Fadzli Ramli

 

HO CHI MINH CITY – Cuaca agak panas pada petang saya mengunjungi War Remnants Museum di sini baru-baru ini, dan sesungguhnya amat melegakan apabila terdapat kios minuman dan snek di satu sudut muzium itu. Sebaik sahaja memegang satu tin minuman ringan yang sejuk, ternampak pula minuman botol teh Vietnam yang turut menarik perhatian saya. Tidak pasti untuk membuat pilihan, saya bertanya kepada wanita yang menguruskan kios itu, yang mana pilihan lebih baik, minuman ringan ini atau teh Vietnam.

Dia menjawab, “Teh Vietnam lebih baik,” dan memang benar, saya hampir menghabiskan separuh daripada teh dalam botol itu dengan hanya sekali teguk. Tanpa saya sedari, ia adalah titik mula perbualan yang sukar dilupakan dengan wanita itu, Phan Thi Hien, 57. Manakala, muzium menyediakan versi statik sejarah peperangan negara itu, Phan pula berkongsi pengalaman kehidupan yang dilaluinya ketika peperangan pada 1970-an.

Phan dan keluarganya sangat lega apabila Perang Vietnam berakhir pada 1975, yang menyaksikan penyatuan semula Vietnam utara dan selatan sekali gus membentuk negara itu sekarang.

“Saya kehilangan beberapa sepupu dan sanak-saudara, ia adalah peringatan pahit bukan sahaja untuk kami di Vietnam malah seluruh dunia mengenai kesan peperangan terhadap manusia dan peringatan penting untuk generasi akan datang,” katanya.

Sebuah muzium yang unik

Walaupun Phan kurang fasih berbahasa Inggeris, apa yang mengagumkan saya adalah beliau mempelajari bahasa itu hanya dengan membaca buku, menonton televisyen, mendengar radio dan berinteraksi dengan rakan-rakannya serta pelancong yang mengunjungi muzium. Beliau menambah bahawa kemampuan bertutur dalam bahasa itu memudahkannya untuk berinteraksi dengan pelancong asing serta berkongsi pengalamannya mengenai Perang Vietnam dan muzium itu, yang dirasakannya satu tanggungjawab sebagai orang Vietnam.

Muzium itu secara sistematik mengkaji, mengumpul, memulihara dan memaparkan pameran pelbagai jenayah perang dan kesengsaraan rakyat Vietnam akibat tekanan asing.
Tanah di situ terdiri daripada tanah keras dan tanah liat, yang sangat sesuai untuk menggali terowong dan menanam padi.

“Memang sukar (Perang Vietnam), saya masih remaja pada masa itu. Makanan biasanya tidak mencukupi, walaupun ada sawah padi tapi kami tidak dapat mengusahakannya dalam keadaan perang, jadi kami sering makan ubi kayu, ramai yang jatuh sakit dan bekalan ubat pula sukar diperoleh. “Tetapi jangan salah anggap, kami tidak mudah berputus asa. Semangat rakyat Vietnam tidak luntur dan muzium ini mempunyai pelbagai cerita, kisah kehidupan yang kami lalui dan bagaimana kami bertahan,” katanya.

Ditubuhkan pada 4 September, 1975, muzium unik itu menjadi wadah pelbagai pameran berkaitan Perang Vietnam Kedua dari 1 November, 1955 hingga 30 April, 1975 dan Perang Indochina pertama yang melibatkan pemerintahan kolonial Perancis. Muzium itu secara sistematik mengkaji, mengumpul, memulihara dan memaparkan pameran pelbagai jenayah perang dan kesengsaraan rakyat Vietnam akibat tekanan asing.

Muzium itu merangkumi sembilan ruang pameran utama yang menempatkan fakta-fakta sejarah, rekuim, penggunaan Agent Orange dan kesannya ketika Perang Vietnam, jenayah perang, pameran terbuka, perang Vietnam dan keamanan, sokongan antarabangsa dan mengenai layanan terhadap  tahanan perang. Terdapat juga koleksi kereta kebal, helikopter dan pesawat yang digunakan semasa perang di halaman muzium itu.

Sejarah pameran Agent Orange

Saya bertanya kepada Phan mengenai perasaannya apabila melihat pelbagai imej peperangan, artifak dan diorama ketika saban hari di muzium itu, lantas beliau menjawab: “Ini adalah sesuatu yang perlu saya lakukan supaya orang ramai di seluruh dunia tahu mengenai perang itu dan tidak berulang lagi.”

Namun, Phan tidak dapat menahan perasaan mengenai dua pameran Agent Orange di muzium itu,   yang telah meninggalkan kesan sangat buruk terhadap orang ramai dan alam sekitar. Pameran Agent Orange menerima jumlah pengunjung paling ramai di mana ia memperlihatkan betapa berbahayanya agen kimia berkenaan terhadap alam sekitar dan orang ramai.

Dianggarkan empat juta orang di Vietnam terdedah kepada bahan kimia itu, dengan kira-kira satu juta mengalami masalah kesihatan yang serius dan paling menyayat hati adalah Agent Orange mampu mempengaruhi gen, menyebabkan kecacatan bagi keturunan mangsa. Sepertimana perasaan Phan, saya juga dapat rasakan ketidakselesaan ketika melawat pameran Agent Orange terutamanya apabila melihat gambar kanak-kanak lahir cacat teruk.

Semasa perang, Agent Orange digunakan oleh tentera Amerika untuk menyingkirkan musuh tetapi kesan senjata kimia itu terhadap alam sekitar dan orang ramai adalah sangat dahsyat. “Setelah apa yang berlaku, kami masih bertahan di sini dan berharap dapat membina sebuah negara yang lebih baik untuk anak dan cucu kami pada masa akan datang,” kata Phan pada akhir perbualan ketika saya menyambung lawatan di muzium itu.

Dianggarkan empat juta orang di Vietnam terdedah kepada bahan kimia itu, dengan kira-kira satu juta mengalami masalah kesihatan yang serius dan paling menyayat hati adalah Agent Orange mampu mempengaruhi gen, menyebabkan kecacatan bagi keturunan mangsa.

Terowong Cu Chi

Meneruskan lawatan di Vietnam, saya bagai dapat merasakan apa yang dilalui oleh Phan ketika perang itu sewaktu mengunjungi Terowong Cu Chi, satu rangkaian besar menghubungkan terowong bawah tanah yang terletak di daerah Cu Chi di sini. Tanah di situ terdiri daripada tanah keras dan tanah liat, yang sangat sesuai untuk menggali terowong dan menanam padi.

Bagaimanapun, menurut seorang pemandu pelancong muda di situ yang memperkenalkan dirinya sebagai Nim, 26, sukar untuk menanam padi dan jenis tanaman makanan lain ketika berlaku perang. “Pada masa itu, rakyat berperang waktu siang dan menanam padi serta ubi kayu pada waktu malam, begitulah betapa sukarnya kehidupan rakyat,” katanya.

Kehidupan dalam Terowong Cu Chi dan di kawasan berkenaan berhadapan kesukaran mendapatkan makanan, air dan ubat-ubatan juga terhad. Orang ramai menghabiskan masa di dalam terowong pada waktu siang dan keluar pada waktu malam untuk mendapatkan bekalan, menguruskan tanaman, malah, berlawan dengan musuh.

Menurut Nim, rangkaian terowong sepanjang 121 kilometer itu menjadi tempat bersembunyi yang berkesan untuk melancarkan serangan gerila. Ia juga mempunyai hospital, dapur, tempat menyimpan senjata dan tempat tinggal selain berfungsi sebagai laluan rahsia penting bagi pasukan askar.

Semangat kental

Nim berkata, hidup dalam keadaan di mana Malaria berleluasa dan terowong yang dipenuhi haiwan berbisa seperti lipan, kala jengking, labah-labah dan ular dirasakan seperti neraka di bumi tetapi orang ramai pada zaman itu sedar bahawa mereka tidak boleh menyerah kalah dan berhenti berperang. “Mereka berbuat demikian bagi memastikan generasi muda sekarang boleh hidup bebas untuk menentukan nasib sendiri. “Selepas perang berakhir pada 1975, Vietnam utara dan selatan menjadi satu, kami jadi lebih kuat untuk menghadapi masa hadapan,” katanya.

Terowong Cu Chi kini berfungsi sebagai taman peringatan perang dan tarikan pelancongan yang pesat berkembang di mana pelawat berpeluang mencuba mengguna senjata yang digunakan ketika zaman perang, termasuk AK-47, menonton video perang, melihat jerangkap samar yang digunakan serta pameran lain. Keluar dari terowong dan kembali ke ibu negara Vietnam, Ho Chi Minh City, amat mengagumkan apabila mendapati negara Indochina itu membangun dengan pesat. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

India sandang jawatan Presiden G20, Majlis Keselamatan PBB

NEW DELHI, 1 DIS – India menyandang jawatan presiden G20 dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) mulai hari ini, lapor Sputnik. G20 ialah forum antara kerajaan...
- Advertisment -