Tuesday, August 16, 2022
23.6 C
Brunei

Meneroka keindahan gua Pu Sam Cap

-

Oleh Le Mai

HANOI – Gua Pu Sam Cap di Komune Pu Sam Cap, Daerah Sin Ho, di wilayah barat laut Lai Chau, terkenal dengan keindahannya yang liar, cantik dan misteri.

Dikenali sebagai gua pa- ling indah di barat laut, ia terletak kira-kira 6km barat pusat Bandar Lai Chau pada ketinggian 1,700m di atas paras laut.

Untuk ke gua, pengunjung mempunyai banyak cara. Walau bagaimanapun, kereta pengunjung masih digemari kerana keselamatannya dan kos yang rendah. Di Hanoi, pelawat boleh pergi ke stesen bas My Dinh atau stesen bas Giap Bat dan menaiki kereta ke Lai Chau. Apabila sampai ke pusat Bandar Lai Chau, mereka boleh menaiki teksi kereta atau motosikal ke Pu Sam Cap.

Dalam bahasa etnik Thai, Pu Sam Cap bermaksud tiga gunung besar yang bertindih. Ini adalah kompleks lebih daripada 10 gua besar dan kecil yang baru ditemui, di mana tiga gua utama ialah Thien Mon, Thien Duong dan Thuy Tinh.

Keajaiban sistem gua adalah keindahan yang terletak jauh di dalam hutan. Menurut pakar, keindahan murni gua itu boleh dibandingkan dengan mana-mana gua yang diiktiraf sebelum ini, seperti Phong Nha – Ke Bang di Wilayah Quang Binh, Thien Cung Grotto di Wilayah Quang Ninh dan Gua Nguom Ngao di Wilayah Cao Bang. Dengan stalaktit besar, gerbang gua dan kesan garis tektonik di atas batu, Pu Sam Cap adalah bukti pembentukan menakjubkan dan tekstur semula jadi kerak bumi.

Pu Sam Cap adalah bukti pembentukan menakjubkan dan tekstur semula jadi kerak bumi. – ANN/VNS
Gua Pu Sam Cap dikenali sebagai gua paling indah di barat laut Vietnam. – ANN/VNS

Ketika melawat gua itu, rombongan penulis tertarik dengan pelbagai pemandangan puitis, menawan dan tersergam indah. Dari anak tangga pertama di kaki gunung, pemandangan hutan dengan pokok purba yang terbentang luas dilitupi orkid dan mistleto, berjalin dengan akar dan bunga liar membangkitkan rasa ingin tahu untuk meneroka.

Mula-mula, kami memasuki Heaven Gate, yang agak dalam dan gerbang besar. Semakin dekat dengan pusat, semakin tinggi dan luas gerbang gua, dengan lantai yang agak rata seperti auditorium.

Kami terkejut dengan bentuk stalaktit yang unik seperti payung, padang teres di pergunungan barat laut, dan patung Buddha. Stalaktit terhablur dari semua bentuk dan saiz yang dibentuk secara semula jadi dan sedang dalam proses disempurnakan secara perlahan-lahan merentasi zaman.

Kami juga berasa terharu ketika berada di hujung gua itu yang kelihatan umpama sebuah istana tersergam indah dengan stalaktit berwarna-warni seperti bertatahkan emas.

Meninggalkan Heaven Gate mengambil masa kira-kira setengah jam melalui pokok-pokok purba. Kadang-kadang kami terpaksa berpaut pada pokok-pokok menjalar atau mengikut tebing untuk sampai ke Paradise Cave.

Paradise Cave, sepadan dengan namanya yang menyajikan keindahan pemandangannya yang hijau dan air jernih di semua sisi.

Di dalam gua itu, terdapat stalaktit seperti tiang kaca tinggi dengan corak berliku halus yang tersusun di sekeliling tasik yang kecil dan jernih.

Terdapat batu-batu yang lebar dan rata untuk berehat dan menyaksikan matahari bersinar melalui dedaunan hutan dan batu di dalam gua.

Glass Cave merupakan destinasi terakhir kami untuk berehat selepas pengembaraan yang panjang dan mendebarkan dalam sistem gua primitif ini.

Gua ini berada dalam kedudukan yang paling tidak rata, mewujudkan tarikan istimewa bagi mereka yang sukakan pengembaraan. – ANN/VNS

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Lelaki lepas 5 das tembakan di lapangan terbang ditahan

SYDNEY, 14 OGOS – Seorang lelaki bersenjata melepaskan lima das tembakan di lapangan terbang utama Canberra hari ini, menyebabkan penumpang melarikan diri tetapi tidak...
- Advertisment -