Mengajar seni lukisan dari studio ladang

Fred Haag, profesor madya seni tampak di Penn State York, biasanya mengajar ‘Art 50: Pengenalan kepada kursus Lukisan di sebuah studio besar di pusat seni Pentas. Namun disebabkan wabak COVID-19, kelas kini diadakan secara dalam talian dari studio loteng di ladang kecil di Pennsylvania.

Ladang itu terletak di kawasan berbukit di Hellam, kira-kira 11 batu dari kampus. Haag tinggal di sana bersama isterinya, Marcy Nicholas, yang juga mengajar di Penn State York. Mereka membela kucing dan ayam buat masa sekarang, tetapi ladang lama itu mempunyai lembu, kambing dan itik.

Kelas musim bunga yang terdiri daripada 20 pelajar siswazah telah bertemu dalam talian tiga hari seminggu sejak 16 Mac, apabila seluruh sistem Penn State beralih kepada kelas dalam talian sebagai respons terhadap pandemik global. Pada pagi Jumaat, kelas bermula menerusi Zoom dengan pembentangan artis, dengan Haag memeriksa perkembangan pelajar dalam projek mereka.

Bagi Haag, yang telah mengajar lebih daripada tiga dekad, ia merupakan pengalaman pertamanya dengan pengajaran dalam talian. Beliau menghadapi beberapa masalah dengan teknologi dan penstriman video. “Kawasan kami mempunyai wifi terhad, dan kursus seni memakan jalur lebar yang banyak,” kata Haag, 58. Universiti itu membekalkan beliau dengan telefon pintar yang berfungsi sebagai hotspot internet.

“Terdapat lengkuk pembelajaran yang besar untuk fakulti dan pelajar,” tambahnya. “Penggal ini benar-benar satu langkah kecemasan. Dan melakukannya dengan betul, saya memerlukan lebih banyak masa untuk mengumpul bahan dan memikirkan butir-butir aktiviti kelas.”

Haag berkata beliau percaya kelas lukisan dalam talian harus diteruskan selepas pandemik, tetapi beliau berasa ragu-ragu. “Terdapat beberapa orang yang mengajar kursus seni secara dalam talian,” kata beliau. “Namun saya mendapati diri saya kehilangan kedinamikan studio dan pembelajaran aktif yang wujud dalam persekitaran bilik darjah.” – AP

Haag menunjukkan cara-cara menggabungkan warna. – AP
Fred Haag bercakap dengan pelajarnya dari studio kecil di loteng rumah ladangnya di Hellam, Pennsylvania. – AP