Thursday, September 29, 2022
32.9 C
Brunei

Mengaku cabul remaja, nasib diketahui 1 Okt

-

Oleh Fadley Faisal

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 SEPT – Seorang lelaki warga tempatan berusia 22 tahun, kelmarin, mengaku bersalah mencabul kehormatan seorang remaja perempuan berusia 16 tahun.

Rafaie bin Muhd Ramli mengakui fakta Timbalan Pendakwa Raya Raihan Nabilah binti Haji Ahmad Ghazali mengenai kes berkenaan yang didedahkan di mahkamah kelmarin, bahawa mangsa merupakan kenalan rakan defendan.

Mahkamah mendengarkan bahawa defendan dan rakannya mengambil mangsa di rumah pada pukul 8 malam, 4 Jun di Kampung Lumut dan lepak di dermaga Tutong sehingga 2 pagi.

Mereka kemudian menghantar pulang rakan defendan di Daerah Tutong, seterusnya merancang untuk menghantar mangsa pulang, sementara dia masih berada di tempat duduk belakang.

Namun sebelum mereka sampai ke Kampung Lumut, defendan menghentikan kereta di tepi jalan, bypass Mumong, menaikkan tingkap dan pergi ke tempat duduk belakang.

Defendan bertanya mangsa sama ada mereka boleh melakukan hubungan seksual, namun ditolak, dan secara paksa melakukan dua hubungan seksual terhadap mangsa.

Mangsa memberitahu defendan untuk melepaskannya, namun tidak berhasil dan terus mencabul kehormatannya.

Defendan sekali lagi bertanya kepada mangsa untuk melakukan hubungan seksual, dan mangsa menjawab hanya jika defendan membayarnya.

Mangsa mengetahui defendan tidak mempunyai wang, dan mendapat idea untuk melepaskan diri dan dihantar pulang segera.

Ini membuatkan defendan kembali ke depan dan memberitahu mangsa untuk duduk di depan.

Defendan terus memujuk mangsa. Mangsa bertegas dan berulang kali menolaknya.

Kecewa, defendan akhirnya memandu ke rumah mangsa. Apabila menghampiri rumah, mangsa segera melompat keluar dari kereta untuk melarikan diri daripada defendan.

Defendan menyedari bahawa ahli keluarga mangsa menunggunya dan melihat kejadian itu. Defendan jadi takut dan memandu pergi.

Mangsa dan keluarganya membuat laporan di Balai Polis Kuala Belait pada hari itu yang membawa kepada penangkapan defendan pada 15 September.

Majistret Syafiq bin Haji Zakaria memerintahkan supaya defendan ditahan reman sementara menunggu hukuman dijatuhkan pada 1 Oktober.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penjawat awam dilarang luah pendapat di media sosial

COLOMBO, 28 SEPT – Sri Lanka hari ini mengarahkan penjawat awam untuk tidak meluahkan pendapat mereka di media sosial selepas beberapa orang pegawai mendakwa...
- Advertisment -