Menteri Informasi Lubnan letak jawatan

BEIRUT, 9 OGOS – Menteri Infromasi Lubnan, Manal Abdel Samad meletak jawatan hari ini dalam pengunduran menteri pertama sejak letupan di pelabuhan yang mengorbankan lebih 150 orang dan memusnahkan bandar Beirut.

“Setelah bencana besar di Beirut, saya mengumumkan pengunduran diri saya dari kerajaan,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh media tempatan, meminta maaf kepada masyarakat Lubnan kerana telah gagal. Sementara itu, ketua gereja Maronit Lubnan, Beshara Rai meminta seluruh kerajaan untuk mengundurkan diri selepas letupan pada 4 Ogos itu.

Patriark Maronite Beshara Rai menyertai sekumpulan suara-suara yang menekan kabinet Perdana Menteri Hassan Diab untuk berundur diri selepas letupan yang boleh ‘digambarkan sebagai kejahatan terhadap kemanusiaan’.

“Tidak cukup bagi seorang anggota parlimen untuk mengundurkan diri di sini atau seorang menteri untuk mengundurkan diri di sana,” katanya.

“Ia perlu, kerana kepekaan terhadap perasaan orang Lubnan dan tanggungjawab yang sangat besar yang diperlukan, agar seluruh pemerintah mengundurkan diri, kerana tidak mampu menggerakkan negara ke depan.”

Rai menyahut seruan Diab untuk pemilihan parlimen awal, permintaan lama gerakan tunjuk perasaan pada Oktober. – AFP