Menteri Ireland letak jawatan, langgar peraturan virus

DUBLIN, 21 OGOS – Menteri pertanian Ireland meletakkan jawatan pada hari ini kerana melanggar garis panduan COVID-19 kerajaan setelah menghadiri makan malam masyarakat golf parlimen.

Perdana Menteri Micheal Martin berkata dia menerima peletakan jawatan Dara Calleary setelah hanya 37 hari memegang jawatan itu, menggelarnya ‘keputusan yang tepat’ dan ‘satu kesilapan pertimbangan.’

“Penduduk di seluruh negara telah berdepan kehidupan yang sangat sukar, pengorbanan dalam kehidupan keluarga dan perniagaan mereka untuk mematuhi peraturan COVID-19,” kata Martin.

“Acara ini seharusnya tidak berjalan tanpa kebenaran kerajaan pada Selasa lalu.”

Acara ini diadakan pada Rabu lalu, sehari setelah kerajaan Ireland mengumumkan sekatan baharu untuk mengekang penularan virus dan peningkatan kes baharu. Akhbar Ireland Examiner mengatakan bahawa Calleary adalah antara 82 orang yang hadir di majlis makan malam ulang tahun ke-50 Persatuan Golf Oireachtas (parlimen) yang diadakan di sebuah hotel County Galway.

Pesuruhjaya perdagangan EU, Phil Hogan dan anggota parlimen dan hakim lain juga hadir.

Hanya 24 jam sebelumnya, kerajaan Martin mengarahkan satu larangan mengadakan acara atau pesta di restoran hotel dan tidak lebih dari enam orang boleh duduk di satu meja ketika makan.

Examiner mengatakan bahawa para tetamu duduk dalam kumpulan 10 orang dan bilik itu dibahagi-bahagikan, untuk cuba mengikuti cadangan yang mengehadkan pengunjung tidak lebih dari 50 orang.

Martin mengatakan bahawa Calleary bertindak tidak wajar dan bekas menteri itu meminta maaf dalam satu kenyataan di Twitter. – AFP