Menteri kewangan EU desak Britain hormati perjanjian

BERLIN, 11 SEPT – Menteri-menteri kewangan EU hari ini memberi amaran kepada Britain bahawa mereka mesti menghormati perjanjian antarabangsa, selepas London melancarkan undang-undang yang akan membatalkan sebahagian perjanjian pengunduran Brexit dengan Brussels.

London tidak menghiraukan ancaman dari EU dan Washington mengenai rancangan mereka untuk memberikan kuasa sepihak untuk mengatur perdagangan di United Kingdom, dalam melanggar komitmen perjanjian untuk menyelaraskan dengan Brussels mengenai Ireland Utara, yang mempunyai status istimewa kerana sempadannya dengan ahli blok Ireland.

Langkah mengejut kerajaan Perdana Menteri Boris Johnson telah membuat rundingan mengenai hubungan masa depan menjadi huru-hara, dengan naib presiden Suruhanjaya Eropah, Maros Sefcovic bergegas ke London kelmarin untuk menuntut penjelasan.

Undang-undang, yang diakui oleh menteri-menteri Johnson melanggar undang-undang antarabangsa, telah mengejutkan ahli dari parti Konservatifnya, termasuk dua orang bekas perdana menteri dan negara luar.

“Ia sangat jelas bahawa semua orang harus berpegang pada apa yang mereka telah persetujui. Perjanjian harus dipatuhi,” kata Menteri Kewangan Jerman, Olaf Scholz kepada wartawan di Berlin.

Rakan sejawatnya dari Ireland, Paschal Donohoe berkata menghormati perjanjian sudah ada dalam ‘prasyarat’ untuk sebarang perjanjian perdagangan pada masa depan antara London dan EU.

EU telah memperingatkan bahawa undang-undang yang diperdebatkan telah ‘menjejaskan kepercayaan’ dengan serius antara kedua-dua pihak dan memberitahu London jika ia tidak dibatalkan pada penghujung September, Brussels akan mempertimbangkan untuk membawa Britain ke muka pengadilan.

Britain meninggalkan EU pada 31 Januari dan kini dalam rundingan bersama EU untuk perjanjian perdagangan pada masa akan datang apabila tempoh peralihan berakhir pada hujung tahun ini. – AFP

Menteri Kewangan Jerman, Olaf Scholz menyatakan Britain mesti menghormati perjanjian antarabangsa, selepas London melancarkan undang-undang yang akan membatalkan sebahagian perjanjian pengunduran Brexit dengan Brussels. – AFP