Mercedes sedia untuk kembali

PARIS, 5 JUN – Juara dunia Formula Satu (F1) enam kali, Lewis Hamilton dan rakan sepasukan Mercedes, Valtteri Bottas akan kembali ke litar perlumbaan minggu depan, setelah menghabiskan dua hari di Silverstone bagi menjalani ujian COVID-19 menjelang bermulanya kembali musim F1 setelah dilanda COVID-19.

“Kami akan kembali ke litar minggu depan @SilverstoneUK!” kata pasukan Mercedes itu di laman Twitter mereka semalam.

“Valtteri dan Lewis akan mengemudi Mercedes W09 2018 dalam ujian dua hari ketika pasukan melakukan latihan protokol sebelum kembali ke perlumbaan di Austria bulan depan.”

Musim F1 yang dipendekkan akan dimulakan dengan dua perlumbaan di sebalik pintu tertutup di Austria pada 5 dan 12 Julai diikuti oleh enam perlumbaan lain di Eropah.

F1 mengatakan ia berharap akan mempunyai antara 15 dan 18 perlumbaan secara keseluruhan, dengan musim yang akan selesai pada bulan Disember.

Pemandu Mercedes, Lewis Hamilton semasa Grand Prix F1 Mexico di litar Hermanos Rodriguez di Mexico City pada Oktober lalu. Musim F1 bakal kembali dengan dua perlumbaan di sebalik pintu tertutup di Austria pada 5 dan 12 Julai diikuti oleh enam Grand Prix lain di Eropah. – AFP

Musim F1 dilanda kekacauan dengan pembatalan Grand Prix Australia yang menaikkan tirai pada bulan Mac lalu hanya beberapa jam sebelum latihan dijadualkan bermula ketika pandemik COVID-19 merebak ke seluruh dunia.

Minggu lalu, kerajaan Austria melakukan sekatan pembukaan musim pertama di litar Spielberg setelah penganjur F1 mengemukakan rancangan lengkap dan profesional untuk memerangi wabak COVID-19.

Grand Prix di Hungary akan dibawa ke hadapan pada 19 Julai sebelum rehat selama dua minggu, diikuti dengan perlumbaan berturut-turut di Britain dan acara di Sepanyol, Itali dan Belgium.

Semua perlumbaan kemungkinan akan dijalankan tanpa penonton sementara peserta mesti mematuhi protokol keselamatan yang ketat.

Ujian kesihatan berkala akan dilakukan dengan bilangan anggota pasukan dan kakitangan perlumbaan di tempat itu juga dikurangkan. – AFP