Mesir cuba tenangkan ketegangan di Gaza

GAZA, 17 OGOS – Orang tengah Mesir dijangka tiba di Gaza hari ini untuk cuba menenangkan ketegangan setelah seminggu pertempuran, di mana Israel melancarkan serangan tentera sebagai tindak balas terhadap serangan alat pembakar udara yang menyalakan api.

Israel telah menyasarkan serangan ke atas Hamas, kumpulan Islam yang menguruskan wilayah Palestin, dan yang bertanggungjawab atas semua serangan rentas sempadan dari kawasan pantai.

“Delegasi keselamatan Mesir akan tiba di Gaza hari ini, dan akan mengadakan pertemuan dengan kepemimpinan Hamas untuk membincangkan penghentian pencerobohan Israel,” kata sumber Hamas kepada AFP.

Kereta kebal Israel menyasarkan serangan terhadap Hamas pada pagi ini yang menjadi tindak balas terhadap roket dan serangan bom dari Palestin yang dibawa oleh belon ke selatan Israel dan baru-baru ini pertempuran di sempadan.

“Kereta kebal menyasarkan sejumlah pos pemerhati tentera milik organisasi pejuang Hamas di semenanjung Gaza,” kata kenyataan tentera Israel.

Tentera mengatakan puluhan rakyat Palestin juga mencetuskan rusuhan di sepanjang pagar keselamatan semenanjung Gaza pada petang kelmarin.

Sumber keselamatan Palestin di Gaza mengatakan bahawa tembakan kereta kebal Israel hari ini kepada pos pengawasan Hamas di Kota Gaza, Beit Hanoun di utara Khan Yunis di selatan.

Mereka mengatakan tidak ada korban jiwa. Insiden terbaharu menyusuli ketegangan selama seminggu, termasuk perbatasan sempadan, di mana Israel juga telah menutup jalan penghantaran barang di Kerem Shalom dengan Gaza dan kelmarin menutup zon penangkapan di pantai yang dibenarkan di Gaza.

Satu kenyataan dari pasukan bomba Israel di kawasan sempadan melaporkan 28 kebakaran kelmarin, dan para petani mengatakan bahawa kerosakan yang besar disebabkan api pada kebun alpukat. – AFP

Tentera Israel berkumpul di sebelah kereta kebal berperisai berhampiran sempadan Israel dengan semenanjung Gaza. – AFP