Mesir jadi pusat serantau pengeluaran vaksin COVID-19

KAHERAH – Kilang-kilang syarikat pengeluaran vaksin milik negara Mesir telah beroperasi tanpa henti selama beberapa bulan terakhir untuk menghasilkan berjuta-juta dos vaksin COVID-19 Sinovac, sebagai negara Arab yang paling banyak penduduknya menjadi hab serantau untuk pengeluaran dan eksport vaksin.

Vaksin-vaksin itu dihasilkan oleh Egyptian Holding Company for Biological Products and Vaccines (VACSERA) berdasarkan perjanjian yang ditandatangani pada bulan April dengan syarikat biofarmaseutikal China, Sinovac.

“Berikutan pandemik COVID-19 dan sebagai tindak balas terhadap keperluan vaksin global, kami menyiapkan ‘Factory 60’ di dalam salah satu kilang dan barisan pengeluaran VACSERA untuk menghasilkan vaksin COVID-19 dengan kerjasama Sinovac China,” kata Menteri Kesihatan Mesir Hala, Zayed dalam lawatan baru-baru ini di kilang VACSERA, daerah Agouza di wilayah Giza berhampiran pusat bandar Kaherah.

Menteri itu menunjukkan barisan pengeluaran Sinovac di dalam kilang VACSERA di Agouza dapat memenuhi keperluan vaksin tempatan dengan kapasiti pengeluaran 200 juta dos setiap tahun.

Di barisan pengeluaran vaksin kilang VACSERA di Agouza, beratus-ratus botol kecil dengan penutup merah dibawa oleh konveyor ke mesin untuk diisi dengan vaksin, kemudian menjalani proses pelabelan sebelum dibungkus dalam kotak oleh pekerja yang berpakaian putih dan berkot berwarna biru serta memakai sarung tangan, pelitup muka perubatan dan penutup kepala pakai buang.

Para kakitangan memeriksa vaksin COVID-19 yang dihasilkan di kilang VACSERA di Giza, Mesir. – Xinhua
Gambar bertarikh 25 Mei 2021 menunjukkan seorang lelaki menerima vaksin COVID-19 di Pusat Pameran Antarabangsa Kaherah yang ditukar menjadi tempat vaksinasi besar-besaran di Kaherah, Mesir. – Xinhua
Kelihatan barisan pengeluaran vaksin COVID-19 di kilang VACSERA. – Xinhua
Selepas menjalani proses pelabelan sebelum dibungkus dalam kotak oleh pekerja yang berpakaian putih dan berkot berwarna biru serta memakai sarung tangan, pelitup muka perubatan dan penutup kepala pakai buang. – Xinhua
Salah seorang kakitangan menunjukkan vaksin COVID-19 Sinovac. – Xinhua
Gambar menunjukkan kilang VACSERA untuk pengeluaran vaksin COVID-19 di Giza. – Xinhua

Produk akhir, yang membawa label VACSERA-Sinovac, kemudian disimpan di dalam peti sejuk untuk pemeliharaan yang bersesuaian.

“Kami dapat mengawal dan segera menangani peti sejuk sekiranya berlaku kerosakan. Peti sejuk disambungkan dengan generator dan bekalan elektrik yang tidak terganggu. Oleh itu, kami yakin 100 peratus tidak ada yang boleh mempengaruhi kualiti vaksin,” jelas Heba Wali, ketua VACSERA kepada Xinhua.

Dia menambah delegasi dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengunjungi kilang tersebut pada bulan September 2020 dan memuji kemampuannya. Sementara itu, kompleks kilang VACSERA baharu di Bandar Giza, di barat ibu kota Kaherah pada 6 Oktober akan merangkumi kilang pengeluaran vaksin yang akan dibuka akhir tahun ini dan akan dapat menampung keperluan vaksin Afrika dengan kapasiti pengeluaran sekitar 1 bilion dos setahun, jelas Zayed kepada wartawan.

Bangunan ini dibina di atas tanah seluas 60,000 meter persegi, di mana 6,000 meter persegi dikhaskan untuk kilang vaksin COVID-19 yang dijangka akan dirasmikan pada bulan November. Kilang ini dilengkapi dengan lapan makmal berteknologi tinggi dan kawasan gudang sesuai dengan standard antarabangsa.

“Kami merancang untuk mengubah Mesir menjadi pusat serantau untuk pengeluaran vaksin dan serum, terutama vaksin koronavirus, berdasarkan kemampuan teknologi, ilmiah dan industri kami,” kata ketua VACSERA, yang memuji kerjasama dan pertukaran kepakaran dengan China dan firma Sinovac dalam hal ini.

Bagi pihaknya, Mohamed Hassani, penolong menteri kesihatan Mesir menjelaskan inisiatif kesihatan awam, sejak VACSERA dan Sinovac menandatangani perjanjian perkongsian mereka, pihak China telah menghantar pakar untuk membantu Mesir sehingga pengeluaran kumpulan vaksin pertama berjaya diselesaikan.

Pegawai itu menekankan ‘kekuatan dan jalinan erat hubungan Mesir-China’ yang menyaksikan momentum dan perkembangan hebat dalam beberapa tahun terakhir.

“Kerajaan China sangat menyokong pembuatan vaksin COVID-19 di Mesir,” kata Hassani kepada Xinhua, yang menggambarkan perkongsian antara VACSERA dan Sinovac sebagai ‘hasil kerjasama’ antara Mesir dan China dalam memerangi COVID-19. – Xinhua