Mesir undi pilihan raya Senat

KAHERAH, 11 OGOS – Rakyat Mesir mula mengundi hari ini untuk Senat baharu dalam pilihan raya dewan tertinggi yang dilihat tidak mungkin menghidupkan kembali politik di bawah pemerintahan Presiden Abdel Fattah al-Sisi.

Undian selama dua hari untuk 200 dari 300 kerusi Senat akan ditandingi oleh calon yang menyokong Sisi, yang telah menenangkan sebahagian besar pembangkang di dalam dan di luar badan perundangan.

Baki 100 Senator akan dilantik oleh Sisi, yang merupakan jeneral tentera ketika dia mengambil alih kuasa setelah menggulingkan presiden Islam terpilih Mohamed Morsi pada tahun 2013 di sebalik tunjuk perasaan besar-besaran menentang pemerintahannya.

“Undi Senat tidak mungkin menghidupkan kembali adegan politik yang sudah tersekat di Mesir,” kata Mustapha Kamel Al-Sayyid, profesor sains politik di Universiti Kaherah.

“Ini berguna sebagai cara untuk memberi penghargaan kepada mereka yang menyokong Sisi.”

Papan iklan yang mempromosikan calon yang kurang dikenali telah muncul di Kaherah dan bandar-bandar lain dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dan video dalam talian telah menjelaskan peranan Senat dan menyeru orang untuk mengemukakan pendapat.

Undian itu diadakan ketika Mesir mengembalikan dewan tertinggi, yang telah dihapuskan setelah penggulingan Morsi, sebelumnya disebut Majlis Syura.

Di bawah bekas presiden Hosni Mubarak, yang digulingkan dalam pemberontakan popular pada tahun 2011, dewan besar itu dikhaskan untuk golongan elit dan anggota Parti Demokratik Nasionalnya yang kini tidak berfungsi. – AFP

Beberapa penduduk Mesir yang mema-kai penutup mulut dan hidung ketika memasukkan kertas undi untuk Senat baharu dalam pilihan raya itu. – AFP