Sunday, March 26, 2023
27.2 C
Brunei

-

Meski bimbang, pencipta berharap dengan teknologi baharu

BARCELONA – Lelaki yang pernah mencipta telefon bimbit 50 tahun lalu pernah membuat tanggapan adakah peranti bersaiz sebesar bata dengan antena panjang akan berfungsi?

Namun ketika ini, Martin Cooper merasa resah seperti orang lain tentang kesan ciptaannya terhadap masyarakat daripada kehilangan privasi kepada risiko ketagihan internet kepada penyebaran pesat kandungan berbahaya, terutamanya dalam kalangan kanak-kanak.

“Pendapat saya yang paling negatif ialah kami tidak mempunyai sebarang privasi lagi kerana segala-galanya tentang kami kini direkodkan di suatu tempat dan boleh diakses oleh seseorang yang mempunyai keinginan kuat untuk mendapatkannya,” kata Cooper, yang bercakap dengan The Associated Press di industri telekomunikasi terbesar, pameran perdagangan di Barcelona, ​​di mana dia menerima anugerah seumur hidup.

Namun, mimpi yang menggambarkan dirinya berusia 94 tahun itu juga mengagumi sejauh mana reka bentuk dan keupayaan telefon bimbit telah maju, dan dia percaya hari terbaik teknologi itu mungkin masih mendahuluinya dalam bidang seperti pendidikan dan penjagaan kesihatan.

“Antara telefon bimbit dan teknologi perubatan dan internet, kita akan menakluki penyakit,” katanya baru-baru ini di MWC, atau Kongres Dunia Mudah Alih.

ATAS & BAWAH: Marty Cooper, pencipta telefon mudah alih komersial pertama bergambar untuk akhbar dengan model lama Motorola DynaTAC 8000x dan telefon bimbit terkini, semasa temu bual dengan The Associated Press di Kongres Dunia Mudah Alih 2023 di Barcelona, ​​Sepanyol. – AP

Cooper, yang ciptaannya diilhamkan oleh jam tangan radio Dick Tracy, berkata dia juga membayangkan masa depan di mana telefon bimbit dicas oleh badan manusia.

Ia jauh daripada tempatnya bermula

Cooper membuat panggilan awam pertama dari telefon mudah alih pegang tangan di jalan New York City pada 3 April 1973, menggunakan prototaip yang pasukannya di Motorola telah mula mereka bentuk hanya lima bulan lebih awal.

Untuk menghadapi persaingan, Cooper menggunakan prototaip Dyna-TAC seberat 2.5 paun dan sepanjang 11 inci untuk menghubungi pesaingnya di Bell Labs, yang dimiliki oleh AT&T.
“Satu-satunya perkara yang saya bimbang: ‘Adakah hal tersebut akan berjaya?’
“Dan ia ternyata berjaya,” katanya.

Panggilan itu membantu memulakan revolusi telefon bimbit, tetapi mengimbas kembali pada hari itu Cooper mengakui, “kami tidak tahu ini merupakan detik bersejarah.”

Dia menghabiskan bahagian yang lebih baik dalam dekad seterusnya berusaha untuk membawa versi komersil peranti itu ke pasaran, membantu melancarkan industri komunikasi tanpa wayar dan, dengan itu, revolusi global dalam cara kita berkomunikasi, membeli-belah dan belajar tentang dunia.

Namun, Cooper berkata dia tidak gila tentang bentuk telefon pintar moden, blok plastik, logam dan kaca.

Dia berpendapat telefon akan berkembang supaya ia dipasang pada badan awda, mungkin sebagai penderia mengukur kesihatan awda pada setiap masa.

Bateri juga boleh digantikan dengan tenaga manusia

“Awda menelan makanan, awda mencipta tenaga. Mengapa tidak letakkan alat itu pada telinga awda di bawah kulit awda, dikuasakan oleh badan awda?” dia membayangkan.
Walaupun dia bermimpi tentang keadaan masa depan, Cooper cuba membiasakan diri dengan cabaran semasa industri, terutamanya mengenai privasi.
– AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -