‘Mesyuarat fizikal diadakan sebaik semua diimunisasi’

Oleh Azlan Othman

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JAN – Menteri Hal Ehwal Luar Negeri Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Erywan bin Pehin Datu Pekerma Jaya Haji Mohd Yusof berkata mesyuarat secara bersemuka atau fizikal mungkin akan diadakan sebaik saja semua orang diimunisasi.

Yang Berhormat Dato mengongsikan perkara tersebut kepada media selepas mesyuarat Retreat Menteri-menteri Luar ASEAN yang diadakan menerusi sidang video yang dipengerusikan oleh Negara Brunei Darussalam, kelmarin.

“Saya bertanya menteri-menteri luar tentang sejauh mana keyakinan mereka jika setiap orang dikehendaki untuk divaksinasi bagi menghadiri sidang kemuncak dan sidang-sidang kemuncak berkaitan di Brunei pada Oktober ini. Sungguhpun, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengatakan tidak ada sesiapa selamat sehingga semua orang selamat, bermaksud semua orang perlu diimunisasikan.

“Saya tidak terkejut apabila tidak ada sesiapa dapat menjamin yang semua orang boleh diimunisasi menjelang hujung tahun ini. Perbincangan mengenainya masih diteruskan kerana masih terlalu awal untuk menentukannya,” kata Yang Berhormat Dato.

Ini kerana, beberapa negara sudah pun mempunyai vaksin, namun sebilangannya belum lagi memperolehinya, manakala negara yang mempunyai vaksin masih lagi dalam proses menginokulasi, katanya sambil menambah, menteri-menteri luar ASEAN berasa lebih selesa dengan mesyuarat yang diadakan secara maya tahun ini.

“Mesyuarat fizikal mungkin dijalankan sebaik saja semua orang diimunisasi. Kami masih lagi memantau situasi, dengan negara-negara lain tidak dapat mengesahkan bila kempen imunisasi ke atas penduduk mereka dapat diselesaikan menjelang tahun ini,” tambahnya.

Ketika ditanya tentang peluang-peluang yang boleh direbut negara ketika Brunei mempengerusikan ASEAN tahun ini, Yang Berhormat Dato berkata dari segi perspektif politik, ia adalah peluang bagi Brunei untuk memimpin isu-isu serantau.

“Ramai yang mengatakan Brunei ini kecil, tetapi kita di Brunei bersiap sedia untuk menekan agenda ASEAN. Vietnam sebagai pengerusi ASEAN tahun lalu telah muncul dengan beberapa hasil dan inisiatif.

“Brunei juga berhasrat untuk melakukannya. Dana untuk membeli vaksin yang kita dapat tahun lalu akan digunakan untuk membeli vaksin bagi ASEAN tahun ini,” katanya.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Erywan selepas mesyuarat Retreat Menteri-menteri Luar ASEAN. – Gambar serahan Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri