Saturday, December 2, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  Meta didenda AS$24.7 juta atas pelanggaran pendedahan kewangan kempen

  SEATTLE, 27 OKT – Hakim negeri Washington kelmarin mendenda hampir AS$25 juta kepada syarikat induk Facebook Meta kerana berulang kali dan sengaja melanggar undang-undang pendedahan kewangan kempen, dipercayai penalti kewangan kempen terbesar dalam sejarah AS.

  Penalti yang dikeluarkan oleh Hakim Mahkamah Tinggi King County Douglass North adalah penalti maksimum yang dibenarkan untuk lebih daripada 800 pelanggaran Akta Amalan Kempen Adil Washington, yang diluluskan oleh pengundi pada 1972 dan kemudiannya diperkukuhkan oleh Badan Perundangan. Peguam Negara Washington Bob Ferguson berhujah ia adalah wajar memandangkan sebelum ini mereka menyaman Facebook pada 2018 kerana melanggar undang-undang yang sama.

  Meta, yang berpangkalan di Menlo Park, California, tidak segera membalas e-mel tersebut. Undang-undang ketelusan Washington memerlukan penjual iklan seperti Meta menyimpan dan mendedahkan kepada umum nama dan alamat mereka yang membeli iklan politik, sasaran iklan tersebut, cara iklan tersebut dibayar dan jumlah tontonan setiap iklan. Penjual iklan mesti memberikan maklumat kepada sesiapa sahaja yang memintanya. Stesen televisyen dan akhbar telah mematuhi undang-undang selama beberapa dekad.

  Tetapi Meta telah berulang kali mencabar peraturan itu, dengan alasan Meta tidak berjaya di mahkamah bahawa undang-undang itu tidak berperlembagaan kerana ia “membebankan ucapan politik” dan “mustahil untuk dipatuhi sepenuhnya.” Walaupun Facebook menyimpan arkib iklan politik disiarkan pada platform, arkib itu tidak mendedahkan semua maklumat yang diperlukan di bawah undang-undang Washington. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...