Mexico cari jalan atasi obesiti ketika COVID-19

BANDARAYA MEXICO – Dengan latihan seni mempertahankan diri di atas bumbung, kelas senaman maya dan senaman luar, penduduk Mexico semakin kreatif ketika mereka berusaha untuk bertenang ketika berdepan pandemik di salah sebuah negara yang paling banyak mencatatkan kes obesiti di dunia.

Di hutan bandar Kota Mexico, Luis ‘Lucho’ Romero mengikuti pelajaran tinju Muay Thai melalui telefon bimbit yang digantung dari sebatang pokok di halaman belakangnya.

“Kembali lurus, Lucho! Alicia, turun dengan lebih perlahan! Ayuh, hanya lima saat lagi dan pusingan terakhir!” pengajar Alejandro Ortega menjerit kepada murid-muridnya dari depan kamera video.

Mexico mempunyai angka kematian koronavirus ketiga tertinggi di dunia dan kerajaan mengatakan diet dan masalah kesihatan yang buruk termasuk obesiti, darah tinggi dan diabetes sebahagiannya harus disalahkan.

Langkah-langkah penjarakan fizikal bermaksud gim tetap ditutup di sebahagian besar negara itu enam bulan setelah wabak itu bermula, menimbulkan rintangan besar bagi mengekalkan kesihatan penduduk.

Alejandro Ortega (kiri) dan Miroslava Hernandez memberikan kelas seni mempertahankan diri Muay Thai secara dalam talian di Kota Mexico. – AFP

‘Pergi ke bawah tanah’

“Sangat luar biasa bahawa kedai-kedai mula dibuka dan latihan hampir dilakukan di kawasan ruang bawah tanah kerana terdapat gim yang terbuka secara rahsia,” kata Romero, seorang ahli fisioterapi berusia 27 tahun, kepada media.

Mexico mempunyai kadar obesiti tertinggi di dunia di kalangan kanak-kanak dan yang kedua tertinggi di kalangan orang dewasa, menurut kerajaan.

Kira-kira satu pertiga kanak-kanak Mexico dan tiga perempat orang dewasa berlebihan berat badan, meningkatkan risiko masalah kesihatan seperti diabetes dan penyakit jantung.

“Obesiti juga merupakan wabak,” tegas timbalan menteri kesihatan Hugo Lopez Gatell, yang kini berusaha menangani virus yang telah membunuh lebih dari 60,000 penduduk Mexico.

Seperempat dari mereka yang terkorban mempunyai berat badan berlebihan sementara hampir tiga perempat mempunyai sekurang-kurangnya satu keadaan kesihatan yang mendasari seperti hipertensi, diabetes dan obesiti, angka rasmi menunjukkan.

Separuh daripada responden mengatakan bahawa mereka mengambil minuman bergula, gula-gula dan makanan bergoreng yang diproses, sementara bahagian yang tidak melaku-kan aktiviti fizikal meningkat dari 3.6 peratus kepada hampir 25 peratus.

“Orang ramai menggunakan makanan yang diproses ultra tinggi gula, garam dan kalori, dan sayangnya kita telah mengetepikan makanan semula jadi,” kata Catalina Medina, pakar di Pusat Penyelidikan Nutrisi dan Kesihatan pemerintah.

Kerajaan berusaha untuk mendorong pemakanan yang sihat dengan label peringatan pada makanan yang tinggi gula, natrium atau lemak.

Dua negeri, Oaxaca dan Tabasco, telah melangkah lebih jauh dengan melarang penjualan makanan ringan kepada anak-anak, sementara beberapa negara lain mempertimbangkan langkah serupa.

Tetapi krisis ekonomi yang ditimbulkan oleh wabak itu bahkan ada yang fanatik kecergasan menggunakan makanan segera.

Hampir sepertiga gimnasium telah ditutup di sebuah negara di mana hanya 3.5 peratus penduduknya adalah ahli pusat sukan, menurut Rodrigo Chavez, presiden Persatuan Gim dan Kelab Mexico. – AFP