Mexico tahan penyerang konsul AS

BANDAR MEXICO, 9 Jan – Pegawai Mexico berkata semalam mereka menahan seorang lelaki yang disyaki menembak dan mencederakan seorang ejen konsul di bandar kedua terbesar Mexico, Guadalajara, ibu negara negeri barat Jalisco.

Pejabat pendakwa negeri (FGE) berkata di Twitter “pasukan Khas FGE menahan penyerang ejen konsul,” dan menyerahnya kepada Pejabat Peguam Negara (PGR) persekutuan.

Menurut media tempatan, lelaki yang ditahan adalah seorang rakyat Amerika Syarikat (AS) berusia 31 tahun daripada keturunan India bernama Zafar Zia, yang telah menetap di Guadalajara sejak November.

Sebagai sebahagian daripada penangkapan, akhbar Reforma melaporkan, pegawai juga merampas sepucuk pistol caliber, sejumlah kecil marijuana dan sebuah Honda dengan plat lesen California.

Motif tembakan adalah perselisihan mengenai prosedur visa, kata akhbar, walaupun pegawai masih belum mengesahkan sebarang butir-butir.

Ejen konsul ditembak pada Jumaat ketika beliau sedang memandu keluar daripada sebuah bangunan di bandar tengah daerah Vallarta Norte.

Gambar video yang dikeluarkan pada Sabtu oleh kedutaan AS di Mexico menunjukkan tersangka sedang menunggu di laluan jalan kaki untuk ejen meninggalkan bangunan dalam keretanya sebelum menembak beberapa meter dari bangunan, dan memecah satu tingkap.

Ekoran serangan, pegawai AS menawarkan ganjaran berjumlah 20,000 dolar untuk maklumat yang membawa kepada pengenalan tersangka, yang muncul dalam video memakai pakaian hospital warna biru, rambut palsu dan kaca mata hitam. – Xinhua