Saturday, February 4, 2023
26.3 C
Brunei

-

Mexico temui trak 366 pendatang dari 16 negara

BANDARAYA MEXICO, 17 JUN – Pihak berkuasa imigresen Mexico menyatakan kelmarin bahawa mereka telah menemui pendatang Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang cuba menyelinap masuk dengan menaiki trak barangan.

Susulan penemuan tersebut, Institut Imigresen Kebangsaan Mexico berkata, trak tersebut membawa seramai 366 orang pendatang, termasuk dari Bangladesh, India, Nepal, Yaman, Uzbekistan dan Afrika Selatan.

Selain itu, terdapat juga penumpang dari Cuba, Republik Dominican, Ecuador, Bolivia, Peru, Guatemala, Honduras, Nicaragua, El Salvador dan Venezuela.

Ejen yang bertugas telah mendapati trak berkenaan di letakkan di tepi jalan di selatan negeri Chiapas, yang bersempadan dengan Guatemala. Menurut laporan, dilihat terdapat pendatang yang sangat ramai sehingga kaki mereka menjuntai di atas bumbung kontena pengangkutan.

Para migran telah terdesak untuk meninggalkan Tapachula, sebuah lagi bandar yang lebih dekat dengan Guatemala, di mana pihak berkuasa telah membuat mereka menunggu visa untuk dikeluarkan. Sementara itu, turut dilaporkan bahawa terlalu ramai pendatang cuba berjalan, atau menaiki kenderaan, menuju ke arah utara. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -