Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  MHO mohon polis siasat kes penipuan hartanah

  KUCHING, 18 SEPT – Pertubuhan Kemanusiaan Masyarakat Antarabangsa Malaysia (MHO) hari ini menyerahkan sepucuk surat aduan berhubung kes penipuan Skim Pelaburan Pembinaan Hartanah yang berlaku di negeri ini, di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Sarawak.

  Setiausaha Agung MHO, Datuk Hishamuddin Hashim berkata beliau telah bertemu dan menyerahkan sendiri surat terbabit kepada Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Mohd Azman Ahmad Sapri agar tindakan segera dapat diambil supaya tidak ada lagi mangsa yang terpedaya dengan kes penipuan sedemikian.

  “Pihak MHO telah menerima lebih 80 aduan daripada pengadu berkenaan permasalahan yang dihadapi oleh mereka.

  “Mangsa-mangsa penipuan syarikat ini bukanlah daripada golongan yang senang.

  “Niat mahu mendapatkan rumah sendiri tetapi tidak kesampaian, wang yang digunakan kononnya untuk mendapatkan rumah telah lesap, begitu juga dengan syarikat terbabit,” katanya kepada pemberita di pekarangan IPK Sarawak di sini.

  Hishamuddin berkata paling menyedihkan sindiket menyasarkan golongan pedalaman yang miskin dan menghabiskan duit mereka termasuk golongan pesara.

  “Syarikat itu memusnahkan harapan mereka (mangsa), menipu warga emas dan lebih menyakitkan hati sekiranya tiada tindakan diambil, sebab itu hari ini kita hadir kerana ingin memohon pihak polis melakukan tindakan undang-undang terhadap penipu-penipu itu.

  “MHO bersedia bekerjasama dengan pihak polis untuk menyelesaikan permasalahan kes penipuan terancang ini,” katanya. – Bernama

  Hishamuddin Hashim bercakap kepada media berhubung kes penipuan Skim Pelaburan Pembinaan Hartanah di luar pekarangan Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sarawak, kelmarin. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...