Friday, September 30, 2022
24.8 C
Brunei

Mi segera Thailand naik harga setelah 14 tahun

-

BANGKOK, 24 OGOS – Thailand akan menaikkan harga mi segeranya, kata jabatan perdagangan hari ini, menandakan kenaikan harga pertama bagi makanan ruji harian dalam tempoh 14 tahun.

Harga mi segera dihadkan oleh Bangkok pada enam baht (AS$0.16) setiap paket tetapi pengeluar utama yang cemas telah menggesa kerajaan menaikkan hadnya kepada lapan baht, memetik kos yang meningkat.

Jabatan perdagangan dalaman mengesahkan kepada AFP bahawa ia akan meluluskan kenaikan kepada tujuh baht bagi setiap paket bersaiz biasa, berkuat kuasa mulai 25 Ogos.

Berita itu muncul selepas lima pengeluar mi segera utama Thailand – Wai Wai, Mama, Yam Yam, Sue Sat dan Nissin – membuat petisyen kepada jabatan itu bagi kenaikan harga.

“Kami berdepan kenaikan harga komoditi, harga minyak untuk eksport,” jelas Veera Naphaprukchart dari Thai Preserved Food, sebahagian jenama popular Wai Wai.

Harga tepung gandum naik kira-kira 20 hingga 30 peratus dan harga minyak sawit meningkat dua kali ganda, katanya.

Ekonomi kerajaan itu belum melantun semula selepas sempadannya dibuka sepenuhnya kepada pelancong awal tahun ini dan telah terjejas oleh inflasi tinggi 14 tahun dan kesan ekonomi akibat perang Rusia-Ukraine. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -