MIC bakal perkenal program baharu

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JAN – Kolej Antarabangsa Micronet (MIC) bakal menawarkan tahap lain kursus Pearson BTEC Business di kedua-dua kampusnya di Gadong dan Jerudong di samping kursus-kursus sijil, diploma dan diploma tertinggi kebangsaan (HND) Pearson BTEC yang sedang ditawarkannya.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, MIC telah dilantik oleh Universiti Teknologi Brunei (UTB) sebagai rakan satelit tahun lalu untuk menawarkan BriCOMP Bridging Programme kepada lepasan-lepasan ‘A’ Level yang kekurangan mata minimum bagi kemasukan ke program ijazah sarjana muda pengkomputeran di UTB.

Lapan orang pelajar MIC pengambilan April 2020 bagi program berkenaan telah menamatkan kursus mereka dengan cemerlang dan berjaya diterima untuk meneruskan pengajian Tahun 1 dalam pelbagai program ijazah sarjana muda pengkomputeran pada pengambilan Julai 2020.

Pelajar-pelajar berkenaan adalah antara 320 orang graduan yang diraikan pada majlis tamat pengajian MIC di The Empire Brunei, baru-baru ini.

Kenyataan menyatakan bahawa kolej berkenaan tidak lama lagi akan memperkenalkan Program Sarjana Muda Pengkomputeran UTB-MIC pertamanya susulan penandatanganan memorandum perjanjian antara UTB dan MIC pada 15 Disember 2020.

Dua Program Sarjana Muda Pengkomputeran UTB-MIC iaitu Sarjana Muda Sains dalam Pengkomputeran dengan Maj0or dalam Sekuriti Rangkaian dan Sarjana Muda Sains dalam Pengkomputeran dengan Major dalam Multimedia akan ditawarkan secara eksklusif di MIC kampus Jerudong pada pengambilan Julai 2021 akan datang.

Menurut kenyataan itu, pelajar yang tidak mendapat kemasukan terus ke UTB kini mempunyai peluang untuk menyertai pengajian tahun pertama dalam salah satu daripada program berkenaan di MIC dan kemudian meneruskan tahun-tahun pengajian seterusnya di UTB.

Program-program berkenaan, tambah kenyataan, adalah sesuai bagi orang bekerja yang ingin meningkatkan kelayakan pendidikan mereka ke tahap seterusnya bagi menyesuaikan diri mereka dengan pasaran kerja yang mencabar.

Antara graduan MIC yang diraikan pada majlis tamat pengajian baru-baru ini. MIC bakal memperkenalkan program baharu iaitu Program Sarjana Muda Pengkomputeran UTB-MIC. – Gambar serahan MIC