Sunday, December 4, 2022
22.7 C
Brunei

-

Microsoft cabar kemenangan Amazon

SAN FRANCISCO, 13 OGOS – Microsoft semalam mengesahkan bahawa ia mencabar keputusan untuk memberikan kontrak pengkomputeran awan bernilai berbilion dolar kepada pesaingnya, Amazon.

Laporan media AS mengatakan kontrak bernilai AS$10 bilion adalah untuk memodenkan penyimpanan data rahsia di Agensi Keselamatan Nasional (NSA).

“Berdasarkan keputusan tersebut, kami mengemukakan bantahan administratif melalui Pejabat Akauntabiliti Kerajaan,” kata Microsoft kepada AFP.

“Kami menggunakan hak undang-undang kami dan akan melakukannya dengan berhati-hati dan bertanggungjawab.”

Jurucakap NSA mengatakan bahawa ia “akan bertindak balas terhadap bantahan itu dengan peraturan persekutuan yang bersesuaian,” sementara Amazon enggan memberikan komen.

Satu catatan di laman web Pejabat Akauntabiliti Kerajaan menunjukkan bahawa pihaknya sedang mempertimbangkan bantahan yang dikemukakan oleh Microsoft pada bulan Julai lalu mengenai NSA, tetapi tidak memberikan perincian. Langkah itu dibuat sebagai bayaran balik kepada Amazon berjaya membantah kontrak pengkomputeran awan AS$10 bilion yang diberikan kepada Microsoft.

Pentagon pada bulan Julai membatalkan perjanjian itu, yang dikenali sebagai kontrak Gabungan Infrastruktur Pertahanan Perusahaan (JEDI), melenyapkan pertikaian sengit antara Amazon dan Microsoft mengenai tuduhan berat sebelah politik yang mempengaruhi tawaran itu. Microsoft pada akhir 2019 memenangi kontrak JEDI, mencetuskan cabaran oleh Amazon dengan alasan bahawa Presiden Donald Trump ketika itu mungkin mempengaruhi keputusannya itu.

Amazon mendakwa ia dihalang dari perjanjian itu kerana apa yang disebutnya sebagai dendam kesumat Trump terhadap syarikat itu dan ketua eksekutifnya, Jeff Bezos. – AFP

Gambar fail menunjukkan logo Microsoft di sebuah bangunan di Chevy Chase, Maryland. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -