Milan tewaskan Bologna, kuasai puncak Serie A

MILAN, 24 OKT – AC Milan mara ke puncak Serie A kelmarin selepas menang 4-2 menentang Bologna yang beraksi dengan hanya sembilan pemain selepas membuang kelebihan 2-0 pada separuh masa dengan pasukan tuan rumah hanya mempunyai 10 orang pemain.

Ismael Bennacer meletakkan Milan di depan buat kali kedua enam minit sebelum perlawanan tamat dan sebelum Ibrahimovic mengesahkan kemenangan yang sukar menentang pasukan Bologna yang mana pemainnya, Adama Soumaoro dan Roberto Soriano diberikan kad merah pada jam pertama.

Pasukan Stefano Pioli, Milan yang belum kalah, berada satu mata di hadapan Napoli, yang akan bertembung dengan Roma hari ini berharap untuk mengekalkan rekod 100 peratus setakat musim ini, tetapi tidak gembira dengan prestasi mereka.

Ia berlaku setelah kekalahan menyakitkan Liga Juara-Juara kepada Porto pada pertengahan minggu dan dengan sekumpulan pemain pilihan pertama yang cedera atau menghidap COVID-19.

“Kami fikir kami telah memenangi perlawanan tersebut kerana kami berada dua gol di hadapan dan mempunyai pemain tambahan, tetapi jika awda berhenti bermain, awda mengambil risiko,” kata Pioli kepada Sky Sport Italia.

Sementara itu, Bologna diurus Sinisa Mihajlovic berada di tempat kesembilan dengan 12 mata selepas kekalahan yang akan mengecewakan jurulatih Serbia mereka setelah berhasil mendapat gol penyamaan selepas rehat.

“Dengan hanya sembilan pemain, 10 pemain dan walaupun dengan 11 pemain, kami bermain lebih baik daripada Milan hari ini. Ia tidak mudah tetapi kami menunjukkan bahawa kami adalah pasukan yang bagus,” kata Mihajlovic.

“Kami kehilangan mata tetapi kami telah menang dalam permainan, semangat, keberanian dan semua perkara yang menjadikan pasukan yang bagus.” – AFP

Reaksi pemain depan AC Milan, Zlatan Ibrahimovic meraikan setelah menjaringkan gol dalam perlawanan Serie A Itali menentang Bologna di stadium Renato-Dall’Ara kelmarin. – AFP