Sunday, November 27, 2022
22 C
Brunei

-

Miller lakar kemenangan MotoGP Jepun

MOTEGI, JEPUN, 26 SEPT – Jack Miller dari Australia berjaya meraih kemenangan di Motegi, kelmarin, dalam MotoGP Jepun pertama sejak 2019, pada hari untuk dilupakan bagi pencabar utama kejuaraan.

Pelumba Ducati itu menyerbu dari tempat ketujuh di grid untuk meraih kemenangan MotoGP keempatnya, menamatkan perlumbaan dengan tiga saat daripada pelumba Afrika Selatan, Brad Binder. Jorge Martin dari Sepanyol di tempat ketiga.

Penyandang juara dunia dan pendahulu semasa Fabio Quartararo dengan penunggang Yamaha berada di tempat terbaik daripada trio harapan gelaran apabila dia berada di tempat kelapan, melebarkan pendahuluannya kepada 18 mata dengan baki empat perlumbaan.

Tetapi pesaing utamanya, Francesco Bagnaia mengalami mimpi ngeri, setelah terhempas pada pusingan terakhir ketika dia cuba memintas pelumba Perancis berkenaan.

Aleix Espargaro juga semakin ketinggalan dalam pemburuan kejuaraan selepas mengalami masalah mekanikal sebelum perlumbaan bermula.

“Saya boleh menunggang dengan baik kadang-kadang,” Miller, yang berada di tempat kelima dalam kedudukan tetapi tidak dalam perebutan gelaran, bergurau selepas itu.

“Rasa sangat mengagumkan untuk berlumba di bahagian dunia ini sekali lagi dan peminat Jepun sangat luar biasa sepanjang hujung minggu, duduk di sana sepanjang hujan yang menyedihkan semalam.

“Terima kasih kepada mereka dan pasukan, hari yang menakjubkan, ia hebat. Kami mengadakan grand prix perlumbaan di tempat kami yang akan datang tidak lama lagi, dengan perkahwinan akan datang dalam beberapa minggu, ia menakjubkan bagi saya.” – AFP

Aksi Jack Miller dari Pasukan Ducati Lenovo melintasi garisan penamat semasa perlumbaan MotoGP Grand Prix Motosikal Jepun di litar Twin Ring Motegi di Motegi, utara Tokyo, 25 September 2022. – AP
Artikel sebelum iniIan dekati Cuba
Artikel seterusnyaYa Nur rasmi cawangan terbaharu
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -