Milrem Robotics terap teknologi dalam pertahanan

ADAZI, LATVIA – Konsortium iMUGS, yang bertanggungjawab ke atas sebuah projek 32,6 MEUR yang membangunkan sistem darat tanpa pemandu (UGS) standard Eropah, menunjukkan cara bagaimana pasukan pertahanan boleh menggunakan rangkaian komunikasi taktikal 4G/5G dan UGS yang dilengkapi dengan ISR dan muatan perisikan isyarat, penyesak, sensor akustik, dan pelbagai teknologi lain untuk menjalankan misi.

Demonstrasi itu yang dilakukan pada September di Latvia, diketuai oleh LMT, sebuah anggota konsortium Modular Unmanned Ground System (iMUGS) bersepadu, dengan sokongan penyelaras projek Milrem Robotics dan menampilkan sebuah ensembel bagi teknologi yang berlainan.

Angkatan Bersenjata Kebangsaan Latvia menggunakan dua Kenderaan Darat Tanpa Pemandu (UGV) THeMIS Milrem Robotics semasa dua senario untuk memaparkan faedah menggabungkan unit yang dikendalikan oleh manusia dengan sistem tanpa pemandu.

Satu UGV THeMIS dilengkapi dengan sebuah muatan Perisikan, pengawasan, dan peninjauan (ISR), antena Perisikan Isyarat (SIGINT) yang disediakan oleh Pejabat Komunikasi Elektronik Latvia, Pelancar Grenad Asap Sistem Pengaburan Pantas (ROSY) Rheinmetall, Radio Ditakrifkan Perisian Kenderaan Bittium (Kenderaan SDR yang lasak), dan Stesen Senjata Jarak Jauh (RWS) Ringan DeFNder FN Herstal. Penyepaduan RWS itu adalah sebahagian daripada demonstrasi berkenaan, tetapi bukan projek iMUGS itu sendiri.

THeMIS kedua itu, digunakan sebagai pengangkut untuk membawa peralatan skuad itu, dilengkapi dengan Penyesak Alat Letupan Improvisasi (IED) Rantelon dan Kenderaan SDR Tahan Lasak Bittium.

Unit dan UGV itu menggunakan rangkaian komunikasi taktikal Bittium TAC WIN yang digabungkan dengan 4G komersial LMT dan sebuah gelembung taktikal 5G-SA yang disediakan oleh Bittium dan Cumucore. Selain itu, kenderaan mobiliti infantri Dingo Krauss-Maffei Wegmann (KMW) telah digunakan sebagai pusat arahan dari mana UGV dikendalikan dalam mod Garis Penglihatan (LOS) dan Melampaui Garis Penglihatan (BLOS) menggunakan radio SDR Bittium dan ke tempat suapan sensor ISR dan Isyarat Perisikan telah disampaikan dan digabungkan ke dalam Viedsargs Sistem Pengurusan Pertempuran LMT.

“Senario yang dipaparkan itu menunjukkan bahawa sistem tanpa pemandu, dipertingkatkan dengan sistem komunikasi yang berinovatif dan pelbagai teknologi pertahanan, boleh digunakan untuk mengumpul dan berkongsi maklumat taktikal, meningkatkan kesedaran situasi, mengurangkan beban fizikal tentera dan meningkatkan perlindungan pasukan,” jelas Kuldar Väärsi, Ketua Pegawai Eksekutif bagi Robotik Milrem.

“‘Buat pertama kalinya, dalam satu rangkaian khas, satu rangkaian taktikal telah disambungkan dengan satu rangkaian 5G yang berdiri sendiri. Ini membolehkan komunikasi di antara unit dan robot, serta mengumpul maklumat daripada sensor dan meletakkan maklumat ini ke dalam Sistem Pengurusan Pertempuran “Viedsargs” LMT,” kata Ingmars Pukis, Naib Presiden dan Ahli Lembaga Pengurusan LMT. Peralatan tambahan yang digunakan di dalam demonstrasi itu termasuk: NATRIX UGV SRC Brasa yang digunakan untuk CASEVAC, dron Pandangan Orang Pertama berkelajuan tinggi, Berlepas Menegak dan Pendaratan UAV STAR, dan satu pengesanan tembakan dan sensor audio pengecam sumber oleh Universiti Riga Technical (RTU).

Projek iMUGS itu telah dilancarkan pada tahun 2020 untuk membangunkan sebuah seni bina modular, selamat siber dan berskala untuk sistem tanpa pemandu hibrid. Matlamatnya adalah untuk menyeragamkan sebuah ekosistem di seluruh Eropah bagi platform darat, arahan, kawalan dan peralatan komunikasi, sensor, muatan dan algoritma. Cabaran operasi yang ditangani termasuk meningkatkan kesalingoperasian, meningkatkan kesedaran situasi dan membuat keputusan yang lebih pantas. – Bernama

Dua UGV THeMIS semasa Demonstrasi iMUGS. – Agensi