Tuesday, May 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Minat seni tembikar tradisional berkembang jadi perniagaan

  GABORONE – Selepas diperkenalkan kepada seni tembikar oleh gurunya di sekolah menengah, Martin Kabwe mengembangkan minat untuk membuat tembikar yang cantik. Kini sebagai pengarah Gabane Pottery, lelaki berusia 57 tahun itu cuba menghidupkan semula corak tradisional lama yang digunakan untuk menghiasi rumah di Afrika Selatan.

  Martin Kabwe mempunyai pengalaman 32 tahun dalam pembuatan tembikar studio. Dia dilatih dan bekerja sebagai tukang tembikar di Yayasan Ekumenikal Mindolo di Kitwe, Zambia. Pada tahun 1993, Kabwe dan keluarganya berhijrah dari Zambia ke Botswana di mana dia menyelia dan menguruskan tembikar Pelegano. Pada tahun 1999 apabila studio tembikar berdepan penutupan kerana kekurangan keuntungan, Kabwe mengambil alih perniagaan tembikar daripada pelabur Jerman dan kemudian menamakannya sebagai Tembikar Gabane. Setelah mengambil alih perniagaan, Kabwe mengubah hala tuju perniagaan yang termasuk barangan hiasan yang direka dan dijual. Sebaliknya, Kabwe menumpukan pada pembuatan barang yang boleh digunakan orang di dapur, pejabat dan hotel, seperti cawan dan pinggan. “Alasannya ialah barangan hiasan tidak menguntungkan dalam jangka masa panjang,” jelasnya.

  Terletak di pinggir Gaborone, syarikat itu juga membuat pasu seramik, cawan kopi dan pasu bunga daripada tanah liat, yang dijual kepada kerajaan, individu, pelancong, hotel dan syarikat, selain menerima pesanan dalam talian.

  Martin kini merupakan ahli Majlis Kraf Botswana dan selama ini telah menggunakan kemahiran dan pengalaman yang diperolehnya bersama-sama dengan minatnya dalam keindahan landskap Botswana untuk menghasilkan kepingan tembikar yang unik. “Dengan kerja saya, saya cuba menghidupkan semula corak tradisional kuno yang digunakan untuk menghiasi rumah di Afrika Selatan,” katanya.

  Perniagaan Kabwe kini mengupah enam orang termasuk empat wanita yang membantu menghias kepingan tembikar yang dibuat di kilang. Tembikar mereka diperbuat daripada tanah liat, dan reka bentuknya diilhamkan oleh reka bentuk Afrika, terutamanya pondok Afrika yang diperbuat daripada tanah liat dan tahi lembu, serta bentuk berlian Botswana.

  Martin Kabwe membuat tembikar di bengkelnya di Gabane. – Xinhua
  Martin Kabwe mengecat tembikar yang baharu dibuatnya. – Xinhua
  Gambar menunjukkan tembikar dijual di Gabane Pottery di Gabane, Daerah Kweneng, Botswana. – Xinhua

  “Kami menggabungkan reka bentuk tembikar kami ke dalam reka bentuk Botswana. Kami mahu produk kami unik supaya pelanggan kami dapat mengenali jenama kami hanya dengan melihatnya,” kata Kabwe. “Jika awda melihat produk kami, kami mengglis sebahagian dan meninggalkan reka bentuk sahaja, yang berbeza daripada barangan lain.”

  Tambahnya, apabila mereka membuat barangan tembikar, mereka mendapat tanah liat daripada busut semut di Gabane dan kawasan sekitarnya, kemudian memecahkannya kepada kepingan kecil dan menambah air untuk menapis bahan yang tidak diingini. Tanah liat dibiarkan mengendap di dasar selama sehari sebelum dicedok dan dikeringkan selama lebih kurang sehari. Selepas kering, ia sedia untuk digunakan. Tambahan pula, Kabwe berkata mereka hanya menggunakan air dan tidak menggunakan sebarang bahan kimia dalam penghasilan tanah liat mereka.

  “Majoriti barangan kami dibuat di atas roda tembikar dan dibiarkan mengeras selepas kami membuat bentuk yang kami kehendaki. Corak itu kemudian diukir dan kemudian dibiarkan kering pada suhu bilik,” katanya.

  “Barang-barang itu dicat dan dibakar buat kali pertama pada suhu kira-kira 900 darjah Celcius, yang mengambil masa kira-kira lapan jam untuk mengelak pecah. Ia dibiarkan sejuk selama kira-kira sehari sebelum disalut untuk menjadikannya bersinar. Ia kemudiannya dikembalikan ke dalam ketuhar. untuk tembakan kedua pada kira-kira 1,120 darjah Celsius selama lapan jam, selepas itu mereka dibenarkan menyejuk.”

  Produk yang dibuat mereka terutamanya termasuk peralatan dapur dan tembikar hiasan. Harga untuk barangan berkisar antara 70 pula (AS$6) dan 2,500 pula. Mereka juga menawarkan kursus kepada ahli komuniti dan kanak-kanak yang ingin belajar cara membuat tembikar. Kabwe berkata perniagaan itu menguntungkan pada masa ini. Bagaimanapun, tukang periuk itu berkata, seperti perniagaan lain, mereka terjejas oleh pandemik COVID-19, tetapi keadaan kini kembali normal.

  “Organisasi Pelancongan Botswana (BTO) banyak menyokong kami, dan melalui organisasi itu, kami mempunyai barangan kami yang dipamerkan di lapangan terbang di mana organisasi itu telah menyediakan kedai untuk pelancong. Kraf kami kerap dibeli oleh BTO untuk dijual di lapangan terbang seperti OR Tambo Lapangan Terbang Antarabangsa di Johannesburg,” kata Catherine Kabwe, isteri Kabwe.

  Gabane Pottery telah menyertai Expo 2020 Dubai di Dubai sebagai wakil kraf Botswana. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  ‘Saya sangat letih’

  SYDNEY, 29 MEI – Ketua Menteri yang popular di Australia Barat, Mark McGowan, yang mengasingkan negerinya daripada dunia semasa kemuncak pandemik COVID-19, hari ini...
  - Advertisment -