Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Misi asteroid NASA kembali ke bumi

  WASHINGTON, 22 SEPT – Misi pertama NASA untuk mengambil sampel asteroid dan membawanya pulang ke tanah Amerika Syarikat (AS) dijangka mencapai peringkat akhir yang berbahaya dengan pendaratan ke padang pasir di Utah.

  Para saintis berharap bahan, yang mungkin menjadi bahan paling banyak diambil oleh misi sedemikian, akan memberikan manusia pemahaman yang lebih baik tentang pembentukan sistem suria dan bagaimana Bumi menjadi tempat yang boleh didiami.

  Siasatan angkasa lepas AS OSIRIS-REx, dilancarkan pada 2016, mengambil sampel daripada asteroid dipanggil Bennu hampir tiga tahun lalu.

  Pendaratan dijadualkan hari ini kira-kira jam 9 pagi waktu tempatan di sebuah tapak ujian ketenteraan di negeri barat.

  Empat jam sebelum itu, kira-kira 67,000 dari Bumi, Osiris-Rex akan melepaskan kapsul yang mengandungi sampel.

  Pendaratan terakhir berlangsung selama 13 minit. Kapsul memasuki atmosfera pada kelajuan kira-kira 27,000 batu sejam dan mencapai suhu maksimum 2,800 darjah Celsius, kata NASA.

  Jika segalanya berjalan lancar, dua payung berturut-turut akan membawa kapsul ke pendaratan di permukaan padang pasir, di mana ia akan diambil oleh kakitangan yang telah dikerahkan terlebih dahulu.

  Mendarat di kawasan sasaran seluas 250 batu persegi adalah seperti “melempar anak panah di sepanjang padang bola keranjang dan mengenai sasaran tepat,” kata Rich Burns, pengurus projek OSIRIS-REx di NASA, dalam sidang akhbar bulan lalu.

  Malam sebelum pendaratan, pengawal akan mempunyai peluang terakhir untuk membatalkannya jika keadaan tidak selamat. Jika begitu, kapal angkasa tersebut kemudian akan beredar mengelilingi matahari sebelum percubaan seterusnya pada tahun 2025. – AFP

  Gambar disediakan oleh NASA ini menunjukkan asteroid Bennu dilihat dari kapal angkasa OSIRIS-REx. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...