Tuesday, March 21, 2023
21.6 C
Brunei

-

Mitsubishi Heavy Jepun batalkan projek jet penumpang

TOKYO, 7 FEB – Mitsubishi Heavy Industries berkata hari ini, ia telah membatalkan projeknya untuk membangunkan pesawat penumpang, sedekad selepas jet itu dijangka dilancarkan secara komersial.

Syarikat Jepun itu berkata SpaceJetnya, yang mengalami kelewatan penghantaran berulang dan gangguan teknikal, telah ‘gagal mengesahkan daya maju perniagaan yang mencukupi’.

Pembangunan pesawat enjin berkembar untuk penerbangan pendek telah menandakan lembaran baharu bagi sektor penerbangan Jepun, yang kali terakhir melancarkan pesawat komersial pada 1962.

Tetapi projek itu dimulakan pada 2008 di bawah nama Mitsubishi Regional Jet, dengan penghantaran pertama yang dirancang untuk 2013 menghadapi masalah besar untuk berlepas.

Beberapa ujian penerbangan te-lah dibatalkan kerana sistem penyaman udara yang teruk dan masalah perisian lain serta kelewatan itu bermakna, mereka perlu menyemak semula reka bentuk asal.

“Sukar untuk mendapatkan pemahaman dan kerjasama yang diperlukan daripada rakan kongsi global,” dan “pembiayaan yang lebih luas” diperlukan untuk mendapatkan kelulusan reka bentuk pesawat, kata Mitsubishi Heavy.Peraturan Amerika Utara, kekurangan juruterbang dan keperluan untuk mencari ‘penyelesaian penyahkarbonan’ juga menyumbang kepada kegagalan projek itu, kata syarikat tersebut.

Program jet, yang disokong oleh kerajaan Jepun dan firma utama termasuk Toyota, menukar namanya kepada SpaceJet pada 2019.

Mitsubishi Heavy berkata keputusannya “tidak akan memberi kesan material terhadap keputusan kewangan MHI.” – AFP

\
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -