Friday, March 31, 2023
27.2 C
Brunei

-

Mochi sakura sambut ketibaan musim bunga

Gambar ANN/Japan News

JEPUN – Dengan musim bunga sakura semakin hampir, seseorang teringin sangat menikmati sakura mochi, sejenis pencuci mulut Jepun yang semerbak harum baunya pada musim bunga.

Ia terdiri daripada kuih mochi berintikan pes kacang merah dan dibalut dengan daun ceri yang disapu garam.

Kuih itu – bahagian yang meliputi inti kacang – diperbuat daripada tepung gandum di rantau Kanto dan beras pulut di kawasan Kansai.

Pencuci mulut itu lazimnya diklasifikasikan sebagai mochi sakura Chomeiji dan mochi sakura Domyoji.

Ketersediaannya biasanya terhad pada bulan Februari dan Mac, satu atau dua bulan lebih awal sebelum bunga sakura berkembang mekar. Ini membolehkan pembuat kuih membuat persediaan awal sebelum ketibaan musim.

Penanaman daun ceri Oshima di Matsuzaki, wilayah Shizuoka.
Fuwa Fukujyu Do di wilayah Toyama menjual mochi sakura Domyoji (kiri) dan mochi sakura Chomeiji.
Mochi sakura di Chomeiji Sakuramochi di kawasan Sumida, Tokyo, tempat kelahiran pencuci mulut itu.
Mochi sakura dibuat oleh Morimoto di Chitose, Hokkaido.
Sakuramochi oleh Tsuruya Kotobuki di Kyoto.

Asal-usul tebing sungai

Mochi sakura pertama kali diperbuat pada tahun 1717 oleh seorang lelaki bernama Yamamoto Shinroku.

Dia datang ke Edo – yang kini dikenali sebagai Tokyo – dari Choshi, di wilayah Shimousa yang kini menjadi wilayah Chiba.

Dia menjadi penjaga pintu gerbang di kuil Chomeiji di Mukojima, Sumida Ward, dan ingin melakukan sesuatu tentang daun-daun sakura yang berguguran dan berlonggok di kuil.

Oleh itu, dia menjeruknya dengan garam, membungkusnya dengan mochi dan menjualnya.

Tanah di tebing Sungai Sumida di hadapan kuil terkenal dengan bunga sakura dan pencuci mulut yang diciptakan oleh Shinroku dijual laris.

Kedai yang pertama kali menjual mochi adalah Chomeiji Sakuramochi, terletak bersebelahan kuil.

Ia telah menghasilkan mochi sakura selama lebih 300 tahun melalui 11 generasi. Pes kacang merah manis dibalut dalam adunan putih seperti kertas krep nipis yang dibakar.

Rasa manis pes kacang dan tekstur mochi yang kenyal melengkapi rasa manis yang segar dari koshi-an, pes kacang merah yang lembut.

Domyoji dari Kansai

Aroma harum daun ceri, kuih yang lembap dan lemak, rasa masin manis pes kacang menjadikan mochi sakura sangat popular dan kepopularannya tersebar ke seluruh negara.

Di kawasan Kansai, sakura mochi dihasilkan daripada tepung Domyoji – juga dikenali sebagai hoshii – yang dibuat dengan mengeringkan beras pulut yang telah digiling kasar dan dikukus.

Nama ‘Domyoji’ berasal dari kuil Domyoji di Fujiidera, wilayah Osaka, di mana seorang biarawati pertama kali mencipta hoshii.

Tsuruya Kotobuki, sebuah kedai khas di daerah Arashiyama di Kyoto, menjual mochi sakura ala Kansai sepanjang tahun. Kuih Arashiyama Sakuramochi, yang mempunyai adunan doh berbutir kasar dibuat daripada tepung Domyoji, sangat popular kerana tekstur koshi-an yang lembut, halus dan rasanya yang manis dengan aroma harum daun ceri.

Dua jenis mochi dominan

Mochi sakura yang dimakan di pelbagai kawasan negara biasanya boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu Chomeiji atau Domyoji.

Chomeiji biasanya ditemui di kawasan Kanto dan bahagian tengah Jepun, yang dikenali sebagai rantau Koshinetsu, serta di wilayah Iwate dan Fukushima. Domyoji, di mana kuihnya mempunyai warna merah jambu, tersebar ke barat Jepun, tetapi juga ditemui di wilayah Hokkaido, Aomori dan Yamagata. Penyebaran ini sebahagiannya didorong oleh saluran penyebaran kapal pedagang Kita-maebune yang belayar di Laut Jepun semasa zaman Edo (1603-1868).

Fuwa Fukuju Dou menjual kuih-muih di Takaoka, wilayah Toyama, di mana budaya timur dan barat Jepun bertemu. Presiden kedai, Ryotaro Fuwa berkata, “Di Hoku-riku (daerah yang termasuk Toyama), mochi sakura dibuat dalam bentuk Domyoji.”

Namun begitu, cef Fukuju Dou telah mempelajari pembuatan pastri di Tokyo dan memulakan pengeluaran mochi sakura Chomeiji 10 tahun yang lalu. Jualan jenis mochi itu menyumbang 30 peratus daripada jumlah mochi sakura yang tersedia di kedai pada hari ini.

Di Hokkaido, di mana bunga sakura berkembang pada bulan Mei, mochi Domyoji adalah lebih popular dan boleh didapati dengan banyaknya. Walau bagaimanapun, kedai kuih Morimoto, yang terletak di bandar Chitose, tidak menggunakan tepung Domyoji.

Menurut jurucakap Morimoto, kedai itu membuat mochi sakura dengan mengukus beras pulut yang ditanam di Hokkaido dan membuat bebola mochi yang gebu dengan koshi-an di dalamnya. Sajian istimewa tersebut nampak seperti mochi Kansai, tetapi tidak menggunakan tepung Domyoji sebagai ramuan. Dia mengatakan bahawa ia adalah ciptaan asli Morimoto.

Pengeluar daun terbesar Jepun

Daun ceri Oshima digunakan untuk mochi sakura kerana ia memberikan aroma manis apabila dijeruk dengan garam.

Bandar Matsuzaki di barat daya Semenanjung Izu di wilayah Shizuoka menyumbang 70 peratus daripada pengeluaran daun ceri masin di negara itu. Bandar itu mempunyai 50 petani yang memetik daun dari bulan April hingga September. Daun muda dipetik satu persatu secara manual, dan diasinkan dalam garam.

Presiden kedua kedai konfeksi Baigetsuen di bandar Matsuzaki, mula menjual Sakuraba Mochi kira-kira 50 tahun yang lalu, apabila datuk bandar masa itu tidak sabar-sabar untuk membuat ‘pencuci mulut yang unik di bandar yang mempunyai pengeluaran daun ceri terbesar.’

Kuih Sakuraba Mochi di Baigetsuen diperbuat menggunakan joshinko – tepung beras gred bermutu daripada beras bukan pulut – mengikuti gaya Kanto dengan koshi-an di dalamnya, dan dibalut sepenuhnya dengan daun. Ramai juga memakan daun tersebut dan pencuci mulut ini mengandungi huruf kanji yang bermaksud ‘daun’ dalam namanya. – ANN/Japan News

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Otai impi meluncur ombak hingga usia 100

FUJISAWA, JEPUN, 30 MAC – Seorang warga emas membuktikan bahawa usia bukan penghalang untuk melakukan pelbagai aktiviti lasak seperti meluncur ombak. Seiichi Sano mula meluangkan...
- Advertisment -