Model terkini Jaguar, Range Rover diperkenalkan

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JAN – Indera Motors Sdn Bhd selaku pengedar tunggal kenderaan Jaguar Land Rover di Brunei, hari ini, telah memperkenalkan beberapa model terkini daripada jenama British berkenaan pada majlis yang berlangsung di bilik pamerannya, Beribi.

Model-model yang diiperkenalkan adalah model Jaguar F-Type Facelift, Jaguar F-Pace SVR and Range Rover Fifty edisi terhad.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, Jaguar F-Type baharu berkenaan telah menerima pembaharuan dramatik pada luarannya yang kelihatan lebih menawan dengan rekaan front-end yang kini lebih tajam dengan lampu siang LED berbentuk huruf J di kedua-dua sisi bagi menggantikan rekaan lampu yang sedikit menegak pada model terdahulu.

Manakala itu, varian tertinggi pula didatangkan dengan empat lampu kiub LED yang memiliki corak operasi yang serupa dengan lampu Matrix daripada Audi.

Gril hadapan juga kini lebih besar dan mempunyai corak lozeng yang mengimbau kembali rekaan logo asal Jaguar era 40an dan 50an.

Satu-satunya Range Rover Fifty edisi terhad, dihasilkan sempena ulang tahun Range Rover ke-50, yang dibawa ke pasaran Brunei Darussalam.
Jaguar F-Pace SVR yang dibina sesuai dengan cita rasa moden.
Jaguar F-Type baharu menampilkan pelbagai pembaharuan pada reka bentuk luarannya yang menjadikannya lebih gah.

Di bahagian belakang, model terbaharu ini juga didatangkan dengan set lampu belakang serba baharu.

Model F-Pace SVR pula dibina sesuai dengan cita rasa moden masa kini, dengan warna biru menyerlahkan lagi identiti DNA Jaguar F-Pace SVR.

Ia merupakan sebuah kereta sport dan sangat praktikal untuk kegunaan harian dengan dikuasakan enjin 5 liter V8 Supercharge, 550ps dan 680Nm yang mampu mencapai kelajuan daripada sifar hingga 100kmsj dalam 4.3 saat dan rekod tertinggi kelajuan F-Pace SVR adalah pada 283kmsj iaitu 176bsj.

F-Pace SVR juga dilengkapi dengan teknologi keselamatan terkini seperti Adaptive Cruise Control dengan Steering Assist yang mampu mengendalikan stereng pada kelajuan sifar
hingga 180kmsj dan mengekalkan keadaan kereta dalam kawasan selamat.

Model ini juga dilengkapi dengan rim aloi 22 inci, sistem ekzos VVAE yang menghasilkan bunyi seperti kereta sport sebenar dan banyak lagi.

Manakala itu, Range Rover Fifty edisi terhad pula dibangunkan sempena ulang tahun Range Rover ke-50 dan hanya satu unit sahaja berada di Negara Brunei Darussalam (warna khas Carpathian Grey dan rim sebesar 22 inci) daripada 1,970 unit di seluruh dunia.

Ia merupakan kereta SUV pacuan empat roda mewah yang menawarkan kepuasan saat di jalan raya atau offroad. Lambang Range Rover juga direka khas dengan betuk Fifty, dihasilkan oleh Ketua Pegawai Kreatif Land Rover, Profesor Gerry McGovern OBE, yang dimuatkan di seluruh dalaman dan luaran kereta.