Morikawa intai gelaran nombor satu dunia di PGA AS

LOS ANGELES, 6 JAN – Juara kejohanan utama dua kali, Collin Morikawa mencuba untuk mengatasi Jon Rahm untuk merampas gelaran pemain nombor satu dunia dengan memenangi Kejohanan Juara-Juara PGA Amerika Syarikat (AS), yang bermula hari ini di Hawaii.

Pemain nombor dua dunia, Morikawa, juara bertahan Terbuka British, adalah antara 39 pemain yang akan mula bermain pada 2022 di Plantation Course berkeluasan 7,596 ela di Kapalua.

Pemain Amerika berusia 24 tahun itu akan mendahului kejohanan dan boleh menang, kecuali Rahm berakhir sendirian di kedudukan kedua. Morikawa boleh menamatkan kejohanan di tempat ketiga dan masih boleh menumpaskan pemain Sepanyol itu untuk gelaran nombor satu.

“Ia telah menjadi impian saya seumur hidup mendapatkan gelaran nombor satu di dunia, tetapi ia bukan hanya untuk menjadi nombor satu. Ia adalah mengenai untuk mempertahankannya,” kata Morikawa.

“Mendapat peluang itu di sini, semuanya dalam kawalan. Perkara yang dapat saya lakukan adalah mencuba dan menangi kejohanan dan itu yang akan saya tumpukan. – AFP

Aksi Collin Morikawa dari AS membuat pukulannya dari tee keenam semasa Pro-Am sebelum Kejohanan Sentry Juara di Plantation Course, Kelab Golf Kapalua. – AFP