Moyes bantu West Ham tumpaskan Everton

LIVERPOOL, 18 OKT – Pengurus West Ham, David Moyes menikmati kemenangan kembali ke Everton ketika percubaan tandukan dari Angelo Ogbonna memastikan kemenangan 1-0 di Goodison Park kelmarin.

Moyes menghabiskan 11 tahun menguruskan kelab Merseyside dari tahun 2002 hingga 2013 dan masih diterima baik oleh peminat Everton. Tetapi hubungannya dengan pengurus Everton ketika ini, Rafael Benitez kurang mesra setelah dia membuat Moyes merasa kesal dengan melabelkan Toffees sebagai sebuah kelab kecil ketika berada di Liverpool.

Benitez meminta maaf atas ulasan tersebut setelah kontroversi pelantikannya sebagai pengurus Everton pada musim dekat. Benitez belum dikalahkan dalam sembilan perlawanan terakhir liga dengan pasukan yang dikendalikan oleh Moyes, memperoleh lima kemenangan berturut-turut sebelum perlawanan hujung minggu ini.

Pemain London timur telah memenangi lima dari enam perlawanan dalam perjalanan mereka, sementara Everton tumpas dengan kekalahan pertama mereka pada musim ini.

“Saya mahu pasukan ini untuk mencabar, saya mahu pasukan bermain dengan baik di mana sahaja kami pergi, dapatkan kemenangan,” kata Moyes.

Everton semestinya didorong oleh keputusan seri 1-1 dengan Manchester United dalam perlawanan terakhir mereka sebelum perlawanan 

Reaksi pemain West Ham, Angelo Ogbonna meraikan gol pertama sewaktu dalam perlawanan antara Everton dan West Ham United di Goodison Park. – AP