M’sia dilanda jerebu akibat cuaca panas, pembakaran terbuka

KUALA LUMPUR, 2 MAC – Malaysia hari ini dilanda jerebu di beberapa kawasan yang merupakan ‘jerebu tempatan’ antara lainnya berpunca daripada pembakaran terbuka terutama dalam cuaca panas ketika ini.

Timbalan Ketua Pengarah (Strategik & Teknikal) Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) Dr Mohd Hisham Mohd Anip berkata hujan yang kurang dan aktiviti pembakaran terbuka menyumbang kepada indeks pencemaran udara yang tidak sihat seterusnya menyebabkan jerebu.

“Memang ada kena-mengena (cuaca panas), kita tidak banyak menanam (tumbuhan), sebaliknya banyak aktiviti pembakaran terbuka untuk membersihkan kebun dan sebagainya, maka ia menyebabkan jerebu tempatan,” katanya kepada Bernama hari ini, sambil menafikan ia berpunca daripada pencemaran dari negara jiran.

Beliau berkata menurut laporan Jabatan Alam Sekitar (JAS) terdapat juga kebakaran di kawasan hutan simpan pada ketika ini.

Justeru, katanya MetMalaysia sentiasa menasihatkan orang ramai supaya tidak melakukan pembakaran terbuka dan mengurangkan aktiviti di luar serta minum air secukupnya.

Sebelum ini MetMalaysia memaklumkan negara kini berada pada fasa akhir Monsun Timur Laut yang dijangka berterusan sehingga pertengahan Mac 2021. Dalam tempoh ini, taburan hujan adalah agak rendah di Semenanjung Malaysia terutamanya di utara Semenanjung.

Bagaimanapun, MetMalaysia tidak menjangkakan keadaan cuaca panas luar biasa akan berlaku pada tahun ini. – Bernama

Keadaan cuaca melalui pemandangan Kuala Lumpur dilihat agak berjerebu dengan Indeks Pencemaran Udara (IPU) 111 berada pada paras tidak sihat ketika gambar dirakam pada jam 3 petang tadi di Bukit Tunku, kelmarin. – Bernama