Muguruza ketepikan Kontaveit, mara peringkat akhir WTA

GUADALAJARA, MEXICO, 15 NOV – Juara Grand Slam dua kali, Garbine Muguruza menempah tempat separuh akhir ke pusingan akhir WTA kelmarin dengan kemenangan 6-4, 6-4 ke atas Anett Kontaveit yang menamatkan rentetan 12 perlawanan WTA dari Estonia itu.

Kemenangan Muguruza dalam pertandingan pusingan terakhirnya dalam perlawanan akhir musim lapan wanita menghalang Karolina Pliskova ke fasa kalah mati, walaupun bekas pemain nombor satu dunia, Pliskova menewaskan rakan senegaranya dari Czech, Barbora Krejcikova 0-6, 6-4, 6-4.

Kontaveit sudah pun diberi jaminan untuk layak ke separuh akhir selepas memenangi dua perlawanan pertamanya untuk meregangkan kemena-ngan berturut-turut WTA termasuk gelaran di Moscow dan Cluj-Napoca.

Tetapi ia adalah perlawanan yang mesti dimenangi untuk Muguruza selepas kemenangan Pliskova dan pemain Sepanyol itu melepaskan percubaan, mengejutkan Kontaveit pada perlawanan pembukaan.

Muguruza menyelamatkan hanya tiga mata penentu yang dihadapinya – dua ketika dia melakukan servis untuk set pembukaan dan satu lagi ketika dia membuat servis untuk perlawanan tersebut. Dia menggunakan kelemahan pukulan depan Kontaveit, mengambil set pertama dengan dua kesilapan pukulan depan daripada pemain Estonia itu.

Berkhidmat untuk perlawanan dengan kedudukan 5-4 pada minit ke-dua dia menyelamatkan mata penentu dengan ace ketujuhnya dan memenangi perlawanan selepas satu jam 27 minit dengan pemenang servis untuk menduduki tempat kedua dalam kumpulan di belakang Kontaveit.

Itu menamatkan harapan Pliskova, yang bangkit dari satu set dan bangkit untuk menewaskan juara Terbuka Perancis, Krejcikova tetap dinafikan penampilan keempat berturut-turut dalam fasa kalah mati kejohanan, berpindah ke Guadalajara tahun ini dari Shenzhen, China, kerana wabak COVID-19. – AFP

Reaksi pemain Sepanyol, Garbine Muguruza selepas menewaskan pemain Estonia, Anett Kontaveit dalam perlawanan peringat akhir WTA kelmarin. – AFP