Muja aligator tertua di dunia, berusia 83 tahun

BELGRADE, 14 OGOS – Muja berjaya bertahan dalam pelbagai kempen pengeboman – sementara tidak pernah meninggalkan kolam kecil di zoo Belgrade selama 83 tahun, menjadikannya aligator terkurung paling tua di dunia.

Sementara penjaga zoo tidak tahu tarikh lahir sebenarnya, haiwan reptilia itu tiba di Belgrade pada minggu Ogos 1937 dari sebuah zoo Jerman.

“Ia adalah haiwan lebih tua dan kami menghormati umurnya,” beritahu Jozef Edvedj, doktor veterinar zoo, kepada AFP sambil tersenyum selepas pengendali membantu memberikan seekor tikus kepada aligator itu. Sementara Muja belum melihat dunia di luar kolamnya yang cetek, ia bertahan pengeboman semasa Perang Dunia Kedua yang membunuh banyak haiwan di zoo, selain enam penjaga zoo.

Muja masih ‘sihat pada usianya,’ dan satu-satunya masa doktor haiwan benar-benar risau adalah pada 2012, apabila kuku kanannya terpaksa dipotong disebabkan gangren.

Disebabkan usianya yang tua, Muja tidak banyak bergerak tetapi menjadi marah semasa waktu makan, yang hanya berlaku sekali atau dua kali sebulan. Dietnya terdiri daripada tikus, arnab, burung, daging kuda dan daging lembu, beritahu Edvedj kepada AFP. – AFP

Muja memakan tikus semasa berenang di sebuah kolam kecil di zoo Belgrade pada 13 Ogos 2020. – AFP