Murid-murid di Jerman kembali ke sekolah

BERLIN, 22 FEB – Ratusan ribu murid di Jerman kembali ke sekolah dan tadika hari ini untuk pertama kalinya dalam dua bulan, walaupun dikhuatiri gelombang koronavirus ketiga didorong oleh varian Britain.

Sekolah dan pusat jagaan kanak-kanak dibuka semula di 10 wilayah Jerman, termasuk ibu kota Berlin dan negeri North-Rhine Westphalia yang paling ramai penduduk.

Sebilangan besar sekolah mengehadkan kepulangan murid yang mengikuti kelas satu hingga tiga. Ukuran kelas juga telah dibahagikan kepada dua bahagian, di samping mengikuti langkah berjaga-jaga seperti memakai penutup mulut dan hidung, tetapi pengkritik telah mempersoalkan adakah sekarang waktu yang tepat untuk membukanya semula.

Dalam perbincangan dengan rakan-rakan parti hari ini, Canselor Angela Merkel dilaporkan memilih rancangan untuk melonggarkan langkah demi langkah sekatannya seperti hubungan sosial, sekolah-sekolah dan restoran-restoran dan budaya.

Namun para pakar memperingatkan bahawa Jerman mungkin berada di awal gelombang koronavirus ketiga, kerana jumlah kes mula meningkat lagi dalam beberapa hari terakhir.

Hari ini, kadar kes di seluruh negara kembali kepada 61 kes per 100,000 orang setelah menurun hampir 50 pada minggu-minggu terakhir.

“Kami melihat bahawa jumlahnya meningkat lagi. Itu membimbangkan dan ini mengembalikan beberapa ketidakpastian,” kata Menteri Kesihatan Jens Spahn kepada penyiar awam ARD hari ini, yang mendesak ‘berhati-hati’.

Spahn mengatakan minggu lalu bahawa varian koronavirus UK yang lebih menular dengan cepat di Jerman, di mana ia sekarang menyumbang lebih dari satu dari lima kes.

Namun Menteri Keluarga Franziska Giffey mempertahankan keputusan untuk membenarkan sekolah dibuka semula hari ini – AFP

Murid-murid memakai penutup mulut dan hidung ketika mereka mengikuti pelajaran sekolah di sekolah rendah Petri di Dortmund, Jerman kelmarin. Sekolah dan pusat jagaan kanak-kanak dibuka sebahagiannya di 10 wilayah Jerman. – AFP