Murray kembali dengan kemenangan di terbuka AS

NEW YORK, 23 OGOS – Pemain Britain, Andy Murray membuat kemunculan kembali di ATP dengan berjaya mengalahkan Frances Tiafoe 7-6 (8/6), 3-6, 6-1 pada perlawanan pertamanya pada tahun 2020 di Terbuka Barat dan Selatan.

Murray memenangi Terbuka AS pada 2012 serta gelaran Wimbledon pada 2013 dan 2016 dan memenangi pingat emas Olimpik 2012 dan 2016.

Bekas pemain nombor satu dunia, Murray, yang kini berada di kedudukan ke-129, mengalami kecederaan pinggul di Piala Davis November lalu dan dengan penutupan wabak COVID-19 membuatnya tidak dapat bersaing sehingga dia berdepan Tiafoe yang berusia 22 tahun.

“Saya fikir saya bergerak dengan baik hari ini,” kata Murray. “Itu mungkin perkara yang paling saya sukai dan mungkin juga perkara yang paling saya risaukan ketika memasuki pertandingan.

“Saya merasa lebih baik. Saya melakukan beberapa perkara dengan cemerlang pada akhirnya, tetapi saya pasti dapat memperbaiki lagi dari segi permainan saya.”

Murray menewaskan Tiafoe untuk mendahului 2-0 pada set ketiga ketika pemain Amerika itu ketinggalan, kembali menewaskan 5-1 di set seterusnya dan terus menamatkan perlawanan dalam masa dua jam dan 28 minit.

Murray adalah pemenang tahun 2008 dan 2011 dalam acara tuneup Grand Slam, yang biasanya berlangsung di Cincinnati tetapi dipindahkan ke New York kerana pandemik COVID-19 yang menghapuskan sebahagian besar musim tenis, termasuk Wimbledon.

Dia mengejar permainan setelah ketinggalan 2-5 pada set pertama untuk memperoleh kemenangan. Perlawanan tersebut diadakan di gelanggang National Tennis Center Grandstand, gelanggang utama acara. Tanpa penonton yang hadir, Murray berkata dia merindukan dorongan yang diberikan oleh peminat, dan dia harus berusaha

sedaya upaya untuk memberikan semangat dalam set ketiga sebelum menamatkan perlawanan. – AFP

Andy Murray dari Britain membalas pukulan daripada Frances Tiafoe di perlawanan Terbuka Barat dan Selatan di Pusat Tenis Nasional USTA Billie Jean King semalam di New York City. – AFP