Murray tetap optimis untuk menang

DOHA, 8 Jan – Andy Murray menafikan bahawa kekalahannya kepada pesaing ketatnya, Novak Djokovic di Terbuka Qatar akan memberikan impak besar dalam usahanya untuk memenangi Terbuka Australia buat pertama kali.

Pemain nombor satu dunia itu tewas 6-3, 5-7, 6-4 kepada pemain Serbia dalam aksi awal musim ini, kekalahan pertama warga Britain itu dalam 29 perlawanan kompetitif.

Tetapi Murray berkata ia tidak begitu memberi kesan apabila dia akan membuat percubaan terbarunya untuk menang di Melbourne, di mana dia tewas dalam lima final.

“Saya masih fikir bahawa saya mempunyai peluang untuk menang Terbuka Australia selepas malam ini,” katanya selepas tewas di Doha.

“Saya tidak fikir ia berubah. Ia memang mengecewakan untuk kalah. Saya mempunyai peluang untuk menang Terbuka Australia.”

Murray tewas dalam final Melbourne pada tahun 2010, 2011, 2013, 2015 dan 2016, empat daripadanya kepada Djokovic.

Meskipun tewas di Doha, Murray berkata dia telah banyak memperoleh perkara positif daripada kejohanan itu.

“Saya fikir secara fizikalnya ia adalah satu ujian yang bagus untuk permulaan tahun ini, dan saya melakukan dengan baik di sini,” katanya.

“Saya masih rasakan bahawa saya boleh melakukan lebih baik.”

Djokovic, yang telah memenangi lima Terbuka Australia dalam tempoh enam tahun, berkata Doha telah memberikan persiapan yang sempurna untuknya bagi Melbourne. – AFP