Musim besbol Jepun bermula pada 19 Jun tanpa peminat

TOKYO, 25 MEI – Musim besbol profesional Jepun akan dibuka semula pada 19 Jun ini di bawah rancangan dengan tidak ada peminat atau penonton di stadium.

Pesuruhjaya liga, Atsushi Saito membuat pengumuman itu hari ini selepas pertemuan dalam talian dengan wakil 12 pasukan liga.

Pengumuman itu dibuat ketika kelonggaran dan sekatan di Tokyo dan di pulau utara Hokkaido dikeluarkan oleh Perdana Menteri Shinzo Abe. Keadaan kelonggaran terhadap sekatan pada awal bulan ini untuk beberapa bahagian di negara ini. Pasukan boleh berlatih semula pada 2 Jun. “Saya harap kami dapat memberikan beberapa panduan untuk sukan selain besbol profesional,” kata Saito.

“Penting untuk beroperasi dengan berhati-hati sesuai dengan panduan kami”. Musim ini akan dimulakan pada 20 Mac tetapi kejohanan itu ditunda kerana wabak COVID-19.

Jepun telah melaporkan kira-kira 850 kematian akibat COVID-19. Jepun bergabung dengan Korea Selatan dan Taiwan dengan liga terbuka dan banyak bermain tanpa peminat. –AP

Stadium kelihatan kosong semasa permainan besbol pramusim antara Yomiuri Giants dan Yakult Swallows di Tokyo Dome, Jepun. Musim besbol profesional Jepun akan dibuka pada 19 Jun. – AP