Friday, December 9, 2022
22.3 C
Brunei

-

Musk jual saham Tesla bernilai AS$3.95 bilion

WASHINGTON, 9 NOV – Pemilik baharu Twitter dan Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk telah menjual saham Tesla bernilai hampir AS$4 bilion, menurut fail badan pengatur selia.

Musk, yang membeli Twitter pada harga AS$44 bilion, menjual 19.5 juta saham syarikat kereta elektrik itu dari 4 hingga 8 November, menurut fail yang dikemukakan semalam dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Tukaran.

Beliau menjual saham Tesla bernilai AS$7 bilion pada Ogos ketika beliau berusaha membiayai pembelian Twitter yang cuba ditarik balik beliau pada masa itu. Pada keseluruhannya, Musk telah menjual lebih daripada AS$19 bilion saham Tesla sejak April, termasuk saham yang disebut dalam fail semalam, kemungkinan besar untuk membiayai pembelian Twitter.

Kebanyakan kekayaan Musk dikaitkan dengan saham Tesla Inc. Semalam, kekayaan peribadinya merosot di bawah AS$200 juta, menurut Forbes, namun beliau masih individu paling kaya di dunia.

Musk telah menyenaraikan bank-bank termasuk Morgan Stanley untuk membantu membiayai perjanjian Twitter. Bahagian asal perjanjiannya bernilai kira-kira AS$15.5 bilion, menurut anggaran penganalisis Wedbush, Dan Ives. Namun sekiranya pelabur ekuiti menarik diri, Musk perlu mengganti mereka atau menyuntik lebih banyak wang sendiri.

Saham Tesla merosot AS$5.78 pada akhir urus niaga, atau 2.9 peratus, pada AS$191.30. Saham tersebut telah kehilangan 52 peratus daripada nilainya sejak awal tahun ini. Secara perbandingan, indeks S&P telah kehilangan kira-kira 20 peratus daripada nilainya setakat ini pada tahun ini. – AP

Elon Musk ketika bercakap pada Persidangan dan Pameran Satellite di Washington pada 9 Mac 2020. Musk telah menjual saham Tesla bernilai hampir AS$4 bilion. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...

Gadai diri kerana Ludo

- Advertisment -