Muzium kumpul testimoni, objek tentang COVID-19

LONDON – Separuh awal tahun 2020 merupakan tempoh di mana seluruh dunia dibelenggu oleh penularan wabak COVID-19. Sehinggakan seluruh dunia terasa bagaikan berada di ‘penjara’ berikutan dengan perintah penutupan dan berkurung bagi membendung penularannya.

Impak daripada penularan wabak ini, seluruh dunia mengalami pelbagai peristiwa yang menjadi kenangan yang menyedihkan. Memori yang menjadi pengajaran bagi setiap orang di dunia ini agar sentiasa berwaspada dalam menjalani kehidupan seharian.

Meskipun memori-memori ini pahit untuk diingatkan pada masa akan datang tapi ada kebaikannya jika diimbaunya semula sebagai satu detik bersejarah.

Walaupun ancaman pandemik koronavirus global masih membara tetapi muzium sudah mengumpulkan testimoni dan objek untuk mengingati kehidupan dalam keadaan perintah berkurung.

“Ini adalah pengalaman yang luar biasa,” kata Beatrice Behlen, kurator kanan di Muzium London, kepada media.

“Ketika kami tahu akan ada penutupan, kami langsung mulai berbicara tentang apa yang kami perlukan untuk mengumpulkan sesuatu untuk masa depan.”

Gambar fail bertarikh 21 Mac 2020, menunjukkan barangan pelindungan kesihatan yang terdiri daripada penutup mulut dan hidung, sarung tangan getah, sanitasi tangan, sabun dan tisu yang dipaparkan di tingkap kedai di Brighton, selatan England. – AFP
Gambar fail bertarikh 27 Mac 2020, menunjukkan gabungan gambar sarung tangan terpakai dibuang di jalanan di Manchester (atas kiri dan tengah), Marsden (atas dan bawah kanan), London (bawah kiri dan tengah). – AFP
Gambar fail bertarikh 13 April 2020, menunjukkan sebuah kereta melintasi sepanduk kain yang tertulis dengan ayat ‘HOPE’ yang disertakan dengan lukisan pelangi, di tepi jalan berdekatan Lamberhurst, di tenggara England. – AFP
Gambar fail bertarikh 7 Mei 2020, menunjukkan seorang penduduk turut serta dalam ‘tepukan untuk penjaga’ untuk tanda penghargaan kepada petugas kesihatan. – AFP
Pihak muzium cuba mengumpulkan testimoni dan objek untuk mengingati kehidupan dalam keadaan perintah berkurung. – Gambar hiasan

Muzium ini, yang didedikasikan untuk sejarah ibu kota Britain, melancarkan rayuan kepada warga London untuk menyumbangkan barang-barang yang mencerminkan kehidupan mereka semasa wabak COVID-19.

“Ini mungkin sesuatu yang memberi anda keselesaan, salah satu contoh yang sering disebut seperti yang berkemungkinan mengenai sandal kegemaran anda yang dipakai setiap hari,” katanya.

Itu juga sebagai bukti keterampilan baharu yang telah diambil seseorang, sama ada mengait benang atau memasak atau membuat topeng untuk pekerja kesihatan.

Antara barang yang dikumpulkan setakat ini adalah periuk jem buatan sendiri dan permainan bunyi-bunyian yang digunakan untuk mengiringi ‘tepukan untuk penjaga’ mingguan di seluruh negara.

“Apa yang menarik bagi kami adalah kisah di sebaliknya, tidak semestinya perkara itu sendiri,” kata Behlen.

“Ini perlu memberi makna kepada seseorang. Dan kami meminta mereka untuk memberitahu kami tentang objek itu juga.”

‘Koleksi emosi’

Lebih sukar untuk dikendalikan adalah emosi yang dirasakan seseorang ketika berada di rumah, perasaan kehilangan dan ketakutan, tetapi juga ke-selamatan, harapan dan cinta.

Sebagai tindak balas atas permintaan dari Museum of Home, juga berada di London, sebuah keluarga telah merakam bagaimana mereka memasang layar di depan meja mereka sehingga mereka dapat berkongsi makanan dengan saudara melalui perkongsian video.

Ada juga yang lain mengubah ruang tamu mereka menjadi bengkel untuk membuat gaun untuk kakitangan kesihatan. Muzium ini juga meminta orang untuk merakam bagaimana perasaan mereka tentang rumah kediaman mereka, yang kini digunakan sebagai pejabat, bilik darjah dan gimnasium.

“Apa yang nampak berulang kali dengan beberapa testimoni adalah ketahanan seseorang terhadap situasi dan bagaimana mereka berubah dan menyesuaikan diri,” kata pengarah muzium Sonia Solicari.

Dalam satu kenangan, seorang lelaki yang hanya dikenali sebagai Amarjit menerangkan bagaimana rumah Victorian di timur London telah menjadi ‘istana’ semasa perintah penutupan, kerana ‘semuanya sekarang berlaku di sini’.

Sebaliknya, Alex, yang tinggal bersendirian di sebuah flat kecil tanpa ruangan luar, mengatakan bahawa dia merasa seperti berada dalam ‘pengasingan di penjara’.

“Namun, saya bersyukur kerana saya selamat dan tidak berada dalam hubungan yang sukar seperti mana jiran di tingkat bawah yang selalu bertengkar.”

Solicari mengatakan bahawa dia terkejut terhadap sejauh mana orang bersikap terbuka.

“Ini benar-benar menjadi koleksi perasaan dan emosi, serta koleksi gambar dan testimoni,” katanya kepada media.

“Jadi itu mendokumentasikan perasaan, yang sebenarnya sangat sukar untuk dikumpulkan oleh muzium.”

Insta-Muzium

Kurator di seluruh dunia melakukan usaha yang serupa untuk mencatat masa bersejarah ini. Di Sweden, Nordiska museet di Stockholm kini mengumpulkan renungan kanak-kanak tentang bagaimana kehidupan seharian mereka telah berubah dan bagaimana me-reka melihat masa depan.

Di Vienna, foto hari jadi dalam kurungan adalah sebahagian daripada 1,800 sumbangan yang telah dikumpulkan oleh muzium di bandar ini.

“Anda harus menyimpan catatan peristiwa ini untuk menjelaskan dalam masa 100 tahun tentang apa yang berlaku,” kata Sarah Lessire, yang sedang menyelaraskan projek arkib dalam talian di Belgium.

“Sekiranya kita tidak bertindak sekarang, kita berisiko kehilangan semua kenangan ini,” katanya kepada media.

Laman sesawangnya menyenaraikan pelbagai inisiatif seperti kumpulan tolong menolong di Facebook atau pesta May Day secara maya.

Perintah penutupan itu juga memberi inspirasi kepada tiga eksekutif periklanan muda di Barcelona untuk mendirikan muzium maya di Instagram.

Lebih dari 900 karya telah dihantar ke Muzium Seni Covid dari seluruh dunia.

Bagi institusi yang pintunya telah ditutup semasa penutupan, ada kebimbangan bahawa mereka mungkin tidak dapat menunjukkan koleksi mereka kepada pengunjung mengenai kehidupan sebenar selama berbulan-bulan.

Ada yang takut tidak dapat bertahan sama sekali, termasuk Florence Nightingale Museum London, yang segera meminta sumbangan.

Didedikasikan untuk perawat perintis, muzium ini terletak di perkarangan Hospital St Thomas, di mana Perdana Menteri Boris Johnson baru-baru ini dirawat kerana koronavirus. – AFP