Saturday, February 4, 2023
23.6 C
Brunei

-

Mwepu terpaksa bersara akibat masalah jantung

LONDON, 10 OKT – Pemain tengah Brighton, Enock Mwepu telah dipaksa bersara pada usia hanya 24 tahun selepas dia disahkan menghidap penyakit jantung keturunan, kelab Liga Perdana itu mengumumkan hari ini.

Keadaan tersebut, yang boleh menjadi lebih teruk dari semasa ke semasa, akan meletakkannya pada “risiko yang sangat tinggi untuk mengalami masalah jantung yang boleh membawa maut jika dia terus bermain bola sepak kompetitif,” kata kelab tersebut.

Enock tidak sihat semasa penerbangan ketika menyertai Zambia semasa rehat antarabangsa bulan lalu dan selepas tempoh di hospital di Mali dia kembali ke Brighton untuk menjalani pemeriksaan jantung.

“Ujian ini telah menyimpulkan bahawa penyakitnya adalah disebabkan oleh penyakit jantung keturunan, yang nyata di kemudian hari dan sebelum ini tidak dapat dilihat pada pemeriksaan jantung secara berkala,” kata kelab tersebut dalam satu kenyataan.

“Malangnya ini boleh memburukkan lagi keadaan jika dia terus bermain, jadi Enock telah dinasihatkan bahawa satu-satunya pilihan, demi keselamatannya sendiri, adalah agar dia berhenti bermain bola sepak.”

Mwepu, yang menjaringkan tiga gol dalam 27 penampilan untuk kelab tersebut, berkata di halaman Twitter dia telah “menjalani impiannya dengan bermain di Liga Perdana”. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -