Myanmar kecualikan peraturan pertukaran mata wang

BANGKOK, 21 APRIL – Myanmar mengecualikan pelabur asing, kedutaan, agensi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu dan pertubuhan bukan kerajaan yang diluluskan daripada peraturannya yang mewajibkan pertukaran mata wang asing kepada mata wang tempatan, menurut pegawai hari ini.

Aung Naing Oo, menteri kerajaan yang dilantik tentera bagi Hubungan Pelaburan dan Ekonomi Asing, hari ini berkata dalam taklimat dalam talian yang memberitahu peraturan baharu bank pusat sedang diusahakan.

Tetapi dia berkata syarikat-syarikat luar dan mereka yang layak akan diberikan pengecualian serta-merta. Ini termasuk operasi perniagaan di zon khas ekonomi di Myanmar, Thilawa, bandar terbesar di selatan, Yangon.

“Tidak akan ada beban tambahan untuk perniagaan disebabkan oleh maklumat dari Bank Myanmar,” katanya. “Kami sudah memberikan pengecualian, menjangkakan akan mengalami beberapa kesan negatif…”

Bank Myanmar mengumumkan bahawa bank pemegang mata wang asing mesti ditukar kepada kyat dalam masa sehari selepas resit diterima yang bertujuan untuk mengurangkan kekurangan mata wang kertas berikutan rampasan kuasa tentera yang menyingkirkan Aung San Suu Kyi. – AP

Myanmar membuat pengecualian tersebut untuk menstabilkan kadar pertukaran selepas kyat jatuh kepada lebih 2,000 kyat berbanding dolar Amerika.- AP