Tuesday, May 30, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Myanmar mula guna vaksin Sinopharm keluaran tempatan 

  YANGON, 6 MEI – Myanmar mula memberikan suntikan vaksin COVID-19 keluaran tempatan kepada rakyatnya, menurut Kementerian Kesihatan negara itu kelmarin.

  Hospital Zeb Dire di Nay Pyi Taw dipilih menjadi perintis program inokulasi membabitkan vaksin Sinopharm keluaran tempatan, atau dikenali vaksin Myancopharm.

  Menurut kementerian itu pihaknya menerima sejumlah satu juta dos vaksin Myancopharm daripada Kementerian Perindustrian pada 29 dan 30 April, dan memulakan program vaksinasi kepada golongan disasarkan.

  Melalui kolaborasi dengan Sinopharm, syarikat farmaseutikal di Myanmar membuat pengisian dan menyiapkan vaksin COVID jenis Myancopharm sejak 23 Mac, dengan kapasiti awal sebanyak 10 juta dos.

  Data kementerian berkenaan menunjukkan, setakat 30 April, sebanyak 91.9 peratus penduduk Myanmar berumur 18 tahun dan ke atas telah divaksin, manakala sebilangan besar bekalan vaksin tersebut adalah diimport atau didermakan China, yang banyak membantu negara itu mengekang wabak.- Bernama

  Myanmar akan mula memberikan suntikan vaksin COVID keluaran tempatan kepada rakyatnya. – Xinhua
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -