Myanmar mulakan sidang perdamaian

NAYPYITAW, Myanmar, 11 Julai – Pemimpin Myanmar Aung San Suu Kyi dan komander tentera negara itu hari ini membuka persidangan perdamaian bersama wakil-wakil kumpulan etnik minoriti untuk berusaha mencapai keamanan setelah tujuh dekad hubungan yang tegang dan konflik bersenjata.

Sidang ketiga Persidangan Panglong ke-21 dijadualkan berlangsung selama lima hari, susulan dengan mesyuarat yang telah diadakan pada bulan Ogos 2016 dan Mei 2017.

Sesi-sesi tersebut gagal mencatatkan sebarang kemajuan dalam menyelesaikan perbezaan antara kerajaan, kumpulan pemberontak ketenteraan dan etnik yang mencari autonomi yang lebih besar.

Sejak tahun 2015, kerajaan telah mempromosikan perjanjian gencatan senjata yang telah ditandatangani oleh beberapa kumpulan etnik minoriti. Walau bagaimanapun, beberapa kumpulan pemberontak utama lain, terutamanya di utara negara itu, berhati-hati untuk melakukan perjanjian sehingga istilah politik dibuat lebih jelas.

Acara itu dinamakan sempena persidangan asal 1947 yang diselenggarakan oleh bapa Suu Kyi, Jeneral Aung San, yang merupakan ketua kerajaan sementara negaranya, yang kemudiannya digelar Burma, bersedia untuk kemerdekaan dari Britain.

Pemimpin etnik dan pegawai kerajaan Myanmar menghadiri majlis perasmian Persidangan Panglong ke-21 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Myanmar di Naypyitaw, Myanmar, Kelmarin. Pemimpin Myanmar Aung San Suu Kyi dan komander tentera negara itu kelmarin membuka persidangan perdamaian bersama wakil-wakil kumpulan etnik minoriti untuk berusaha mencapai keamanan setelah tujuh dekad hubungan yang tegang dan konflik bersenjata. – AP

Perjanjian yang diasaskan oleh Aung San dan ditandatangani oleh beberapa kumpulan etnik minoriti utama yang diberikan autonomi penting minoriti dan hak untuk menghindari jika mereka bergabung dengan kesatuan bersektutu pasca kemerdekaan. Tetapi Aung San dibunuh tidak lama kemudian dan perjanjian itu gagal mencapai kesepakatan.

Sejak itu, kumpulan etnik telah berkali-kali menuduh bahawa kebanyakan kerajaan tentera gagal untuk menghormati pakatan 1947.

Walaupun rangka persidangan itu hanya membenarkan penandatanganan gencatan senjata, kerajaan Myanmar menjemput satu persekutuan politik dari kumpulan etnik bersenjata yang tidak ditandatangani dari utara negara itu, sering disebut sebagai Perikatan Utara, untuk menghadiri persidangan itu.

Kumpulan yang tidak membuat sebarang penandatanganan dibenarkan menghadiri perbincangan kumpulan, tetapi tidak dibenarkan bercakap, kata jurucakap kerajaan Zaw Htay. – AFP