Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

Myanmar rancang pemulangan Rohingya

TEKNAF, BANGLADESH, 15 MAC – Pegawai Myanmar akan bertemu dengan pelarian Rohingya hari ini dalam apa yang dikatakan pihak berkuasa Bangladesh sebagai kebangkitan usaha untuk mengembalikan minoriti yang tidak mempunyai kewarganegaraan ke tanah air mereka.

Bangladesh merupakan rumah kepada kira-kira sejuta Rohingya, kebanyakan mereka melarikan diri daripada tindakan keras tentera 2017 di Myanmar yang tertakluk kepada siasatan pembunuhan beramai-ramai Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Kedua-dua negara menandatangani perjanjian untuk memulangkan mereka lewat tahun itu tetapi sedikit kemajuan telah dicapai, menyebabkan pelarian itu meringkuk di kem bantuan yang tidak berkualiti.

Shamsud Douza, timbalan pesuruhjaya pelarian Bangladesh, memberitahu AFP bahawa pasukan 17 anggota diketuai pegawai kanan kementerian imigresen Myanmar tiba di bandar sempadan Teknaf pagi hari ini.

Lebih 700 Rohingya akan ditemu bual oleh delegasi untuk menilai kesesuaian mereka untuk kembali ke Myanmar, kata seorang pegawai suruhanjaya.

Ia merupakan “kali pertama sejak 2017 bahawa pasukan Myanmar tiba untuk menemu bual secara peribadi pelarian Rohingya untuk dihantar pulang,” kata seorang pegawai kanan kementerian luar kepada AFP dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

“Kami menjangkakan penghantaran pulang akan bermula sebelum musim tengkujuh,” katanya merujuk kepada hujan yang membanjiri wilayah itu setiap Jun.

Pegawai itu menegaskan bahawa tiada Rohingya akan dikembalikan di luar kehendak mereka.

Jurucakap junta Myanmar mengesahkan lawatan ke AFP tetapi berkata beliau tidak dapat memberikan butiran.

China sedang menjadi pengantara antara kedua-dua negara mengenai desakan penghantaran pulang yang diperbaharui Duta Besar Beijing ke Dhaka, Yao Wen, memberitahu pemberita kelmarin bahawa penghantaran pulang akan bermula tidak lama lagi. – AFP

Sebuah keluarga Rohingya tiba untuk pertemuan dengan pegawai Myanmar di Teknaf. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -