Nadal akan kembali beraksi di Madrid

MADRID, 8 JULAI – Rafael Nadal mengatakan semalam bahawa dia akan mengambil bahagian dalam Terbuka Madrid, menimbulkan keraguan tentang apakah dia bermaksud untuk mempertahankan gelarannya di Terbuka AS.

Terbuka AS yang dijadualkan akan berlangsung dari 31 Ogos hingga 13 September di gelanggang New York sementara jadual baharu bagi acara Terbuka Madrid di tanah liat bermula pada 14 September.

Madrid akan menjadi kejohanan pemanasan untuk Terbuka Perancis yang dijadualkan semula, kejohanan tanah liat Grand Slam yang bermula pada 20 September.

Pengarah kejohanan Madrid, Feliciano Lopez berkata di Twitternya “Saya telah bercakap dengan rakan saya Rafael Nadal yang mengesahkan penyertaannya di Madrid pada bulan September ini.

“Seperti biasa, kami menanti anda dengan tangan terbuka di Caja Magica!” Nadal menjawab “Betul Feli. Sampai jumpa pada bulan September di Madrid. Semoga itu semuanya berjalan lancar!”

Amerika Syarikat telah menyaksikan peningkatan semula kes COVID-19 baharu, yang menimbulkan keraguan kembali mengenai apakah Terbuka AS akan berlangsung dan dapat diteruskan.

Pemain terkenal, termasuk pemain nombor tiga dunia Dominic Thiem, mengatakan mereka mengharapkan keputusan dari penganjur Terbuka AS minggu ini. – AFP

Reaksi Rafael Nadal semasa kejohanan tenis yang lalu. Nadal mengatakan semalam bahawa dia akan mengambil bahagian dalam Terbuka Madrid. – AP