Nadal bangkit tewaskan Isner di Rom

ROME, 12 MEI – Sekali sudah pun memadai untuk menewaskan Rafael Nadal di gelanggang tanah liat. Sepanjang kariernya, Nadal tidak pernah tewas dalam perlawanan berturut-turut di laman kegemarannya dan pemain Sepanyol itu melebarkan rekod sempurna itu kelmarin dengan menewaskan John Isner 6-3, 6-1 untuk mara ke pusingan ketiga Terbuka Itali.

Nadal bangkit daripada kekalahan kepada pemain berusia 19 tahun Carlos Alcaraz pada suku akhir Terbuka Madrid minggu lalu. Selepas pusingan pertama, dia meningkat kepada 44-0 dalam perlawanan di gelanggang tanah liat berikutan kekalahan di lamannya.

Nadal bergelut dalam servisnya pada 3-3 dalam set pertama dan terlepas pukulan depan ke arah jaring dan seterusnya melakukan dua kesilapan untuk memberikan mata penamat untuk Isner. Tetapi pemain Amerika itu melakukan kesilapan tidak sengaja pada kedua-dua peluang tersebut dan Nadal akhirnya bertahan.

Dalam perlawanan berikutnya, Nadal mematahkan servis Isner apabila pemain Amerika Syarikat setinggi 6-kaki-10 itu terlepas pukulan pukulan depan yang selesa ke jaring. Nadal kemudiannya bertahan untuk menutup set pertama dan mematahkan servis Isner pada perlawanan pembukaan set kedua.

Nadal meningkat kepada 19-0 menentang pemain Amerika itu di gelanggang tanah liat, setelah dipaksa ke set penentuan hanya dua kali dengan kedua-duanya oleh Isner, yang menolak Nadal kepada lima set pada Terbuka Perancis 2011 dan tiga set di Monte Carlo Masters 2015. – AP

Aksi Rafael Nadal mengembalikan bola kepada John Isner semasa perlawanan kejohanan tenis Terbuka Itali di Rom kelmarin. – AP