Sunday, December 3, 2023
28.7 C
Brunei

  -

  Nadal cedera di Terbuka AS

  NEW YORK, 2 SEPT – Rafael Nadal mengalami kecederaan yang aneh apabila dia secara tidak sengaja memukul dirinya dengan raketnya untuk mara ke pusingan ketiga Terbuka AS pada Khamis.

  Juara empat kali, dan pemegang rekod lelaki dengan 22 gelaran Grand Slam cedera apabila raketnya melantun semula dari gelanggang dan bola terkena tepat di hidungnya.

  Pemain berusia 36 tahun itu menjatuhkan raketnya ke lantai Stadium Arthur Ashe dan pergi ke tepi gelanggang, di mana dia berbaring terlentang dengan hidungnya berlumuran darah.

  Juara Terbuka Australia dan Perancis itu memerlukan masa perubatan untuk merawat luka itu sebelum meneruskan perlawanan dengan membalut batang hidungnya.

  Ia merupakan kali ketiga dalam perlawanan bahawa jurulatihnya telah dipanggil ke gelanggang.

  Aksi Rafael Nadal semasa perlawanan Pusingan Kedua Perseorangan Lelaki pada hari keempat Terbuka AS 2022 di Pusat Tenis Kebangsaan USTA Billie Jean King pada 1 September 2022. – AFP

  “Saya sedikit pening dan ia agak menyakitkan,” kata Nadal dia pernah mengalami kecederaan yang sama pada masa lalu disebabkan oleh kayu golf. Dia takut hidungnya patah dalam kejadian itu.

  Nadal berkata, walaupun masih bermain dalam set pertama dan ketinggalan 4-2, dia gembira dapat pulih selepas menyertai kejohanan itu namun masih bimbang dengan kecederaan perut yang dialaminya di Wimbledon.

  Masalah itu menyebabkan dia menarik diri dari perlawanan separuh akhir di Kelab All England menentang Nick Kyrgios.

  Ia juga berlaku dalam setahun yang menyaksikan dia mengalami kecederaan patah tulang rusuk dan terpaksa bermain keseluruhan Terbuka Perancis dengan suntikan tahan sakit di kaki kirinya.

  “Saya terpaksa bermain dengan lebih baik. Ia adalah antara permulaan yang paling teruk bagi saya dalam karier saya,” katanya.

  Nadal turut mengakui kebimbangannya terhadap isterinya, Mery Perello yang bakal melahirkan anak pertama pasangan itu dalam beberapa minggu akan datang. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pengiraan undi bermula di 4 negeri India menjelang PRU 2024

  NEW DELHI, 3 DIS - Pengiraan undi bermula hari ini di empat negeri India dalam menguji kekuatan pembangkang India yang menentang parti pemerintah Perdana...