Nadal kembali dengan kemenangan di Madrid

MADRID, 5 MEI – Rafael Nadal meraih kemenangannya selepas berehat enam minggu akibat kecederaan, membuka kempen Madrid dengan kejayaan 6-1, 7-6(7/4) ke atas pemain Serbia, Miomir Kecmanovic kelmarin.

Bintang Sepanyol itu telah diketepikan kerana kecederaan rusuk sejak kekalahan terakhirnya di Indian Wells pada Mac lalu tetapi hal itu tidak menghalangnya untuk melayakkan diri ke pusingan ketiga.

Nadal berkata persiapannya untuk kejohanan itu kurang kerana masalah tulang rusuknya mengehadkan keupayaannya untuk berlatih namun beliau teruja dengan kehebatannya bermain menentang salah seorang pemain paling berprestasi musim ini.

Kecmanovic yang berusia 22 tahun memasuki perlawanan itu dengan mencatat jumlah kemenangan kedua tertinggi dalam jelajah musim ini dan 23 kemenangannya meletakkannya hanya satu di belakang Andrey Rublev, Stefanos Tsitsipas dan Carlos Alcaraz.

Selepas set pembukaan yang rutin dan penangguhan kerana hujan, Nadal berdepan tentangan sengit daripada pemain nombor 32 dunia itu, yang ditewaskan dalam permainan kelima set kedua tetapi Kecmanovic segera bangkit dan mula mencari rentaknya dari garisan belakang gelanggang.

Nadal menemui pembukaan pada 5-5 dan mematahkan peluang pertamanya menerusi hasil pukulan backhand dari Kecmanovic. Pilihan nombor tiga itu tidak dapat melayakkan diri dalam kemenangan tersebut, kehilangan servis apabila Kecmanovic memaksa tie-break.

Pertandingan berlangsung sengit, sebelum Nadal akhirnya mengesahkan kemenangan dalam masa kurang dua jam. – AFP

Reaksi Rafael Nadal ketika meraikan kejayaan menewaskan Miomir Kecmanovic semasa Jelajah ATP Madrid Terbuka 2022 kelmarin. – AFP